Alice Twemlow benoemd tot programmamanager Amsterdam Research Institute of the Arts and Science

Alice Twemlow
Gepubliceerd op

Publicist en designcurator dr. Alice Twemlow is benoemd tot programmamanager van ARIASnl, het onderzoeksplatform voor wetenschap en kunsten in Amsterdam. Deze unieke samenwerking richt zich op het bundelen en versterken van wetenschappelijk en artistiek onderzoek in de kunsten, onder andere door het stimuleren van promotieonderzoek.

 

Dr. Alice Twemlow  promoveerde in designgeschiedenis aan het Royal College of Art in London. Twemlow publiceert regelmatig in gerenommeerde vakbladen zoals History of Design Journal, Design Observer en Eye Magazine en organiseert internationale congressen en debatten over de rol van kunst en design in de samenleving. Twemlow is verbonden aan de masteropleiding Design Curating & Writing van de Design Academy Eindhoven en aan het Environmental Humanities Centre van de VU. Bij MIT Press verschijnt voorjaar 2017 haar boek Sifting the Trash: A History of Design Criticism in the US and the UK Since 1950.

Over het belang van ARIASnl zegt Twemlow: ‘Onderzoek naar en met behulp van kunst kan een belangrijke bijdrage leveren aan urgente maatschappelijke vraagstukken. Het is fantastisch om deel uit te mogen maken van dit nieuwe initiatief waardoor kunstonderzoek in Amsterdam, en hopelijk ook daarbuiten, tot verdere bloei zal komen. Ik kijk ernaar uit om verbindingen te leggen tussen de bestaande onderzoeksinitiatieven en om nieuw onderzoek te stimuleren in de hele breedte van de kunsten.’

Bert Verveld, voorzitter van de AHK en ARIASnl over de benoeming: ‘We zijn trots dat we met Alice Tremlow een zeer ervaren onderzoeker en publicist met een internationaal netwerk in design, kunst en onderzoek aan ARIASnl kunnen verbinden. We zijn ervan overtuigd dat zij als programmamanager, met haar ervaring en haar inspirerende inzicht, deze bijzondere samenwerking van de Amsterdamse instellingen naar een hoger plan zal brengen en ARIASnl tot een zichtbare en toonaangevende organisatie voor onderzoek in de kunsten zal laten uitgroeien.’

Over ARIASnl
ARIASnl is het Amsterdam Research Institute for Arts and Science waar wetenschappelijk en artistiek onderzoek wordt gebundeld. In lijn met het thema ‘Kunst, onderzoek en innovatie in de 21e eeuw’ van de Nationale Wetenschapsagenda heeft ARIASnl drie aandachtspunten geformuleerd:

  • Kunst, onderzoek en educatie over de rol van artistiek onderzoek als onmisbare bron voor nieuwe manieren van kennisontwikkeling, leren en reflecteren;
  • Kunst, cultuur en gezondheid over de toepassing van creatieve technologieën binnen gezondheidszorg en preventie en de ethische en filosofische vraagstukken daaromtrent;
  • De stad als onderzoeksveld, waarin kunstenaars en wetenschappers gezamenlijk komen tot innovatieve concepten die bijdragen aan het leefbaar en aantrekkelijk houden van een steeds kosmopolitischer wordende stad als Amsterdam.

Naast onderzoek wil ARIASnl zich ontwikkelen tot een internationaal centrum voor kennis en debat over onderzoek in de kunsten. Zie voor meer informatie ARIASnl.nl.

ARIASnl is een samenwerking van de Universtiteit van Amsterdam (UvA), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Vrije Universiteit (VU), de Gerrit Rietveld Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Delen