Een nieuw seizoen 1·Lectures

Gepubliceerd op

In februari gaat een nieuw seizoen 1·Lectures van start: de tweewekelijkse architectuurlezing georganiseerd door de Academie van Bouwkunst en Architectuurcentrum Amsterdam. Sprekers uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om te vertellen over uiteenlopende onderwerpen uit de internationale wereld van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Multidisciplinair ontwerper Petra Blaisse geeft tijdens de eerste lezing op 9 februari een inkijkje in haar ontwerpbureau Inside Outside. Haar portfolio omvat verschillende disciplines en varieert rijkelijk van schaalniveau. Met haar werk haalt ze de ‘wildernis’ naar de stad en creëert ze een overgangsgebied tussen de stad en omringende natuur. Het binnenkort op te leveren project ‘Water Recipe Garden’ in Qatar is hier een goed voorbeeld van.

Op 23 maart spreken architect Gijs Rikken (MVRDV) en Cees van der Spek (OVG Real Estate) over het project P15 op de Zuidas. Ze staan stil bij het selectieproces en het bijzondere ontwerp. Het gedurfde en eigenzinnige architectonische ontwerp markeert op krachtige wijze een omslagpunt in de doorontwikkeling van de Zuidas naar een gemengd gebied met wonen, werken en voorzieningen.

Architect Nanne de Ru (Powerhouse Company) licht op 6 april een selectie van zijn recente projecten toe, met onder andere De Bunker in Eindhoven en de Baan Toren in Rotterdam. Zijn bureau is tevens verantwoordelijk voor de Amstel Toren die na voltooiing het hoogste woning- en hotelgebouw zal zijn van Amsterdam.

Tom Frantzen (Frantzen et al architects) en Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV) verzorgen de laatste lezing van het seizoen op 1 juni. Als respectievelijk ontwikkelend architect en ontwikkelaar met architectonische ambitie illustreren zij hoe hun dubbelrol hun ontwerpen beïnvloedt. Met het bijzondere project PATCH22 als een van de voorbeelden.

Het volledige programma: 

9 februari: Petra Blaisse – Inside Outside
23 februari: Jeroen de Willigen (stadsbouwmeester Groningen)
9 maart: Paul de Ruiter (Paul de Ruiter Architects)  – CO2 neutrale samenleving
23 maart: Gijs Rikken (MVRDV) en Cees van der Spek (OVG Real Estate) – P15 / Ravel Plaza
6 april architect Nanne de Ru – Powerhouse Company
20 april: Kristiaan Borret (Bouwmeester/Maître Architecte van Brussel Hoofdstedelijk Gewest) – The Productive City
18 mei: George Descombes (ADR-Architectes)
1 juni: Tom Frantzen (Frantzen et al architects) en Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV) – Patch 22 en andere projecten

Tickets a € 5,- zijn verkrijgbaar in de webshop van Architectuurcentrum Amsterdam. Daarnaast zijn tickets te koop aan de deur, vanaf 19.30 uur op de avond van de lezing (indien voorradig). Academiestudenten hebben vrij toegang op vertoon van collegekaart.

Locatie
Tenzij anders vermeld, vinden de lezingen plaats in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Steeds op donderdagavonden, aanvang 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Delen