Erfgoedarena 15 februari: Herdenken - hoelang eigenlijk?

Gepubliceerd op

Tijdens deze februari editie staat herdenken centraal.

Tijdens deze februari editie van de Erfgoedarena staat herdenken centraal.
Dit jaar wordt 4 en 5 mei voor de 71ste keer herdacht, het slavernijverleden heeft nog maar 15 jaar een nationaal monument en het, vorig jaar geopende, Nationaal Holocaust Museum kreeg de N8 Award 2016 voor de beste programmering. Aan de Wibautstraat te Amsterdam verrijst een door Liebeskind ontworpen monument met de namen van alle 102.000 holocaustslachtoffers. Maar waartoe dient gezamenlijk herdenken? Hoe ontwikkelt herdenken zich in de loop der tijd – en wanneer zou het over zijn? Mag je sommige dingen ook vergeten – en wat nooit? Welke te herdenken zaken concurreren met elkaar? Wie bepaalt? En wat betekent nationaal herdenken als in de grote steden meer dan de helft van de inwoners van niet-Nederlandse herkomst is?

Woensdagavond 15 februari 2017

Luister en debatteer mee over deze vragen op de Erfgoedarena: debatleider Imre Vegh ondervraagt met tafelheer Riemer Knoop (lector cultureel erfgoed Reinwardt Academie) Kees Ribbens (NIOD en EUR) over het verschijnsel herdenken als onderdeel van onze historische cultuur, en over de dynamiek van keuzes en perspectieven daarin.
Van het Joods Historisch Museum, Anat Harel (hoofd museale zaken Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier) gaat in op recente ontwikkelingen rond de herinnering aan de holocaust. Hoe een plaats te geven aan migranten met hun eigen herinnering en herdenking van vervolging en oorlog wordt belicht door onderzoekster Norah Karrouche (onderzoekster en docent wereldgeschiedenis en antropologie, digital humanities VU/UvA/EUR). Een Reinwardtstudent spreekt een column over het onderwerp uit op basis van eigen onderzoek of stage. Wij sluiten traditiegetrouw af met een netwerkborrel.

Erfgoedarena Herdenken - hoe lang eigenlijk?
Woensdag 15 februari 2017 20.00-22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

Delen