5 O’Clockers bij NDT 2: danserscontract voor Toon Lobach en stageplek voor David van der Veen

Toon Lobach, photo: Michael Slobodian

Gepubliceerd op

Met ingang van augustus dansen twee voormalige studenten van de 5 O’Clock Class bij Nederlands Dans Theater 2. Toon Lobach, die dit jaar al als stagiair bij het gezelschap werkzaam was, heeft een danserscontract gekregen. David van der Veen begint als stagiair bij de groep.


Toon Lobach kan zich het moment nog zo voor de geest halen waarop zijn droom om bij Nederlands Dans Theater te dansen vorm kreeg. ‘Ik zag School of Thought van Sol León en Paul Lightfoot en was in één klap verkocht. Ik vond het fenomenaal! Dacht: hier moet ik heen! Dat zei ik ook tegen mijn moeder toen we naar huis fietsten, maar zij zei, om mijn verwachtingen een beetje te temperen: ‘Ze zijn wel héél goed hè’.’

Toon ging niettemin recht op zijn doel af. Op dat moment volgde hij al drie jaar lang lessen bij de 5 O’Clock Class, de vooropleiding hedendaagse dans van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. In zijn vierde jaar bij de 5 O’Clock kreeg hij – om zich nog breder te kunnen scholen – tevens lessen bij de Nationale Balletacademie, de opleiding Moderne Theaterdans en de opleiding Urban Contemporary (JMD). Met resultaat, want in 2016 kreeg Toon een stagecontract bij de juniorengroep van het gezelschap van zijn dromen.

Megalange auditie
‘Het was een heel heftig jaar’, zegt hij terugkijkend op zijn stage. ‘Eigenlijk voelde het als één megalange auditie. Je wordt wel aangemoedigd, maar je moet het toch vooral zelf doen. Jezelf continu een schop onder je kont geven. Heel veel rollen leren, ook al is de kans dat je ze daadwerkelijk mag dansen heel klein.’

Dus heeft hij in de studio ‘elke dag alles gegeven’, maar een voorstelling heeft hij nog niet gedanst. ‘Dat is best een schok ja, om te ontdekken dat dat dus zo werkt.’ Hij realiseerde zich daarbij ook dat maar weinig stagiairs uiteindelijk echt een contract bij de groep krijgen. ‘Ik moest daarvoor ook gewoon net als ieder ander auditie doen. Dat is best lastig. Je voelt je al heel erg thuis bij een gezelschap en dan moet je je opeens weer ten overstaan van de hele wereld bewijzen. Op zich ging ik de auditie wel met vertrouwen in – ook omdat ik wist dat er vier jongenscontracten te vergeven waren – maar ik vond het niettemin retespannend en voor mijn gevoel ging ook alles fout.’

Vet hard huilen
In het gesprek dat volgde op de auditie kreeg hij, zegt hij, ook wel wat kritiekpunten te horen. ‘Ik moest wat minder leuk doen, wat serieuzer zijn, maar vervolgens kwam de verlossende mededeling dat ik wél een contract kreeg. Eenmaal buiten op de gang moest ik vet hard huilen. Alle spanning kwam er in één klap uit. Dat het gelukt is, is echt super. Nu voelen alle inspanningen van de afgelopen maanden en alles wat ik de komende maanden nog ga doen, als één grote voorbereiding voor volgend seizoen.’ Lachend: ‘Want reken maar dat ik alles op alles ga zetten om volgend jaar voor álle balletten eerste cast te zijn.’

Herenigd
Toon vindt het geweldig dat hij volgend jaar gezelschap krijgt van David van der Veen, die hij nog kent van de 5 O’Clock Class. David was van 2010 tot 2014 leerling bij de 5 O’Clock Class en is nu derdejaarsstudent van de bacheloropleiding Dans van Codarts in Rotterdam. Ook hij droomt er al jaren van om bij Nederlands Dans Theater te mogen dansen. Toon: ‘David heeft het geluk dat de groep volgend seizoen Alexander Ekmans Cacti danst. Daar zitten alle jongens in, dus er hoeft er maar één geblesseerd te raken – wat altijd gebeurt – en hup: een stagiair mag inspringen.’ David zelf kijkt hoe dan ook enorm uit naar de ervaring. ‘Nederlands Dans Theater bevindt zich aan de frontlinie van de dansontwikkeling wereldwijd, dus ik verwacht dat ik in die inspirerende omgeving ontzettend veel kan leren. En van die kans ga ik volop genieten.’

Interview: Astrid van Leeuwen

Delen