Voormalig hoofd landschapsarchitectuur Noël van Dooren promoveert aan de Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op

Op vrijdag 3 maart verdedigt Noël van Dooren zijn proefschrift getiteld ‘Drawing Time. The representation of change and dynamics in Dutch landscape architectural practice after 1985’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Op vrijdag 3 maart verdedigt Noël van Dooren zijn proefschrift getiteld ‘Drawing Time. The representation of change and dynamics in Dutch landscape architectural practice after 1985’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Noël van Dooren (1967) was van 2004 tot 2009 hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst. In deze jaren ging onderzoek een grotere rol spelen. Hij was in 2010 de eerste promovendus vanuit de Academie van Bouwkunst, met landschapshistoricus Erik de Jong (Universiteit van Amsterdam) en landschapsarchitect Udo Weilacher (Technische Universiteit München) als promotor en copromotor. Nu, in 2017, zal hij de derde kandidaat zijn die vanuit de AHK promoveert.

Zijn proefschrift ‘Drawing Time’ handelt over tekeningen, tijd en beroepspraktijk. Hoe zien we het zo belangrijke begrip ‘tijd’ terug in de tekeningen van landschapsarchitecten? Of zien we het helemaal niet, omdat zij tekenen in de traditie van architecten, met het accent op ruimte en niet op tijd? Het proefschrift is een historisch-theoretisch onderzoek; een verkenning van denken en doen in de huidige beroepspraktijk en een ontdekkingsreis naar nieuwe tekeningen met een sterk accent op tijd.

Noël van Dooren werkte onder meer bij H+N+S landschapsarchitecten, als zelfstandig ontwerper en onderzoeker en is publicist bij tijdschrift Blauwe Kamer en het internationale Journal of Landscape Architecture (JOLA). Hij is tevens coördinator bij de Beroepservaring en is lector Duurzame voedsellandschappen in stedelijke gebieden bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Zijn onderzoek voerde hem naar diverse buitenlandse scholen, waaronder het EMiLA-netwerk waar de Academie deel van uitmaakt. Hij was in 2014-2015 visiting researcher bij de Universiteit van Kopenhagen. Noël van Dooren is tevens gastdocent aan de Academie van Bouwkunst.

In het najaar zal een publieksversie van zijn proefschrift verschijnen. Deze zal op de Academie van Bouwkunst worden gepresenteerd.

De promotie vindt plaats op vrijdag 3 maart 2017 om 13.00 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse Kerk, Singel 411. Vrij entree.

Delen