AIR 2017 trekt studenten massaal buiten academiemuren

'Archive as a Place to Play'. Foto: Thomas Lenden

Gepubliceerd op

In het Artist in Residence-programma staan bijzondere evenementen op stapel voor 2017. Jeroen Musch, Adelheid Roosen, Nick Shepherd, Quincy Gario en Jyoti Mistry zoeken met studenten nieuwe grenzen op en onderzoeken de oude.

Marineterrein
De Academie van Bouwkunst trapte AIR 2017 in januari af met Artist in Residence en fotograaf Jeroen Musch. Met het project Zien is een creatieve daad inspireerde hij de studenten om het geheimzinnige Marineterrein te verkennen. Na ruim 450 jaar afsluiting van de buitenwereld werd dit midden in Amsterdam gelegen terrein teruggegeven aan de stad. Musch liet de studenten door de ogen van een fotograaf naar het terrein kijken. In teams maakten zij spannende video’s van exact 3:13 minuten.

WijkSafari
Aanjager en aanvoerder Adelheid Roosen zoekt eveneens een nieuwe locatie op: samen met een roedel jonge theatermakers, studenten van de Academie voor Theater en Dans, gaat zij op wijksafari in Amsterdam-Noord. De studenten Regie, Theaterdocent, Productie Podiumkunsten, Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en Mime gaan een langdurige en diepgaande ontmoeting aan met de wijkbewoners. Na twee weken 'in adoptie' maken zij straks de locatievoorstelling WijkSafari.

Wandelreis van één jaar
De studenten van de Reinwardt Academie gaan onder de bezielde leiding van de Zuid-Afrikaanse archeoloog Nick Shepherd een jaar op reis: ze wandelen van Amsterdam via Berlijn naar Kiruna in Zweden. Shepherd is een van de initiatiefnemers van een onderzoeksproject dat erfgoedvraagstukken aan de orde stelt in relatie tot urgente thema’s als klimaatverandering en sociale integratie in een samenleving. Zijn project The Walking Residency focust op wandelen als erfgoed-methode. In Shepherds visie is lopen een methode om plekken, identiteiten, verhalen, klimaat, natuur, mensen en dieren aan elkaar te verbinden. Door te lopen worden de studenten in staat gesteld om zich op een nieuwe manier te verhouden tot de consequenties van klimaatverandering en identiteitspolitiek.

Progressieve kritiek
Dekolonisatie was een belangrijk thema tijdens de AIR-workshop PAPI: Poging Andere Politieke Interventies van dichter, theatermaker en activist Quinsy Gario in december 2016. Tijdens een weeklange, intensieve dialoog waarbij diverse sprekers input leverden, onderzocht Gario met School voor Nieuwe Dansontwikkeling- en Regiestudenten hoe progressieve kritiek vorm kan krijgen in artistiek werk. Daarnaast werd er gereflecteerd op het dekoloniaal denken, Caribische en Latijns-Amerikaanse performancekunst, Afrikaanse kunst en concepten als bevrijding, de zwarte bewustwording, bewegingen van migranten en vluchtelingen in Nederland. In mei keert Gario terug voor een lezing over diversiteit.

Vertelstrategieën
Bij de Nederlandse Filmacademie verlengt de Master Film haar AIR-programma van 2016 met de van origine Indiaas/Zuid-Afrikaanse filmmaker, beeldend kunstenaar en filmtheoreticus Jyoti Mistry. Haar residency is toegespitst op de relatie tussen onderzoek, praktijk en pedagogie. Als een voorbeeld voor praktijkgericht onderzoek heeft zij met masterstudenten een project in het archief van het EYE Filmmuseum gerealiseerd, bij uitstek dé plek om historische en politieke contexten te bevragen en alternatieve vertelstrategieën te ontwikkelen. Het resultaat was te zien tijdens de indrukwekkende tentoonstelling Archive as a place to play in het EYE. In 2017 zet Mistry haar onderzoek voort en zal ze ter afsluiting in juni nieuw eigen werk tonen in EYE.

Publicaties
In het voorjaar publiceert uitgeverij ON AIR het (beeld)essay van Jyoti Mistry naar aanleiding van haar residency. Van de WijkSafari maakt school wordt een korte documentaire gemaakt door filmmaker Ellenoor Bakker. Wil je een publicatie ontvangen of graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, openbare evenementen en resultaten van de AIR-programma’s? Check ahk.air.nl

Een Artist in Residence inspireert studenten en docenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten door hen met actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk te confronteren. Innovatie en verbinding staan centraal in deze op maat gemaakte AIR-programma’s, evenals de internationale en multidisciplinaire context.

Filmpresentatie 'Borderline'. Foto: Thomas Lenden

Delen