Bouwkunst-student Arna Mackic wint Jonge Maaskantprijs 2017

Gepubliceerd op

Arna Mackic (1988) is de winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2017 voor haar zoektocht naar ‘inclusieve architectuur’ en naar nieuwe vormen van publiek domein. Arna is vierdejaarsstudent aan de masteropleiding Architectuur van de Academie van Bouwkunst. De Jonge Maaskantprijs is een aanmoedigingsprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt.


Volgens de jury ontwerpt Arna Mackic niet alleen, ze reflecteert ook in woord en geschrift en is 'een verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen.’ ‘Arna Mackic ontwerpt, onderzoekt, schrijft, doceert en initieert. Ze geeft lezingen en zwengelt debatten aan over de functie en kracht van de publieke ruimte. Haar denkkracht en haar onafhankelijke positie – zoals die onder andere blijken uit haar onderzoek Mortal Cities & Forgotten Monuments – zijn van grote waarde.’

‘Ook begint zich een eigen handschrift af te tekenen als ontwerper in engere zin, een stijl die wordt gekenmerkt door robuuste materialen en vormen en een veelvuldig gebruik van driehoeken, wiggen en diagonalen. Ze refereert aan de symbolen van monumentaliteit en macht, van piramides tot “stealth” bommenwerpers, maar door daar consequent de menselijke maat aan toe te voegen, ontneemt ze die hun dreigende en totalitaire karakter.’

Arna Mackic werd geboren in Capljina in Bosnië-Herzegovina. Toen ze vijf jaar was, vluchtten haar ouders naar Nederland. Tijdens haar studie aan de Rietveld Academie en de Academie van Bouwkunst werkte ze voor het toonaangevende architectenbureau RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances). Onlangs richtte ze samen met medestudent Lorien Beijaert het bureau Studio L A op.

Maaskantprijs
De Jonge Maaskantprijs is een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, een oorkonde en een subsidie voor een communicatieve uiting, die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers van 35 jaar of jonger.

Delen