Lips&Knobel winnen De Troffel 2017

Fotograaf: Willem van Breugel

Gepubliceerd op

Scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel, afgestudeerd in 2013 aan de Opleiding Scenografie van de Academie van Theater en Dans, hebben De Troffel 2017 gewonnen. De Troffel is de aanmoedigingsprijs van Festival Cement. Ze wonnen de prijs na een dag met pitches van projectplannen voor een voorstelling. De prijs, die tot vorig jaar de Dioraphte Cement Prijs heette, bestaat uit

€ 7.500 financiële ondersteuning om het winnende projectplan verder uit te werken en te presenteren op Cement 2018.

Scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel, afgestudeerd in 2013 aan de Opleiding Scenografie van de Academie van Theater en Dans, hebben De Troffel 2017 gewonnen. De Troffel is de aanmoedigingsprijs van Festival Cement. Ze wonnen de prijs na een dag met pitches van projectplannen voor een voorstelling. De prijs, die tot vorig jaar de Dioraphte Cement Prijs heette, bestaat uit
€ 7.500 financiële ondersteuning om het winnende projectplan verder uit te werken en te presenteren op Cement 2018.


Uit het juryrapport:
Beeldend – Verbeeldend – Parodoxaal
Wij, de jury, zijn erg enthousiast over een voorstelling die vertrekt vanuit de autonomie van de scenograaf. En zo de klassieke hiërarchische verhouding in het theater doorbreekt en het denken over andere werkrelaties promoot.
Wij zijn onder de indruk van de scenografische dramaturgie die conceptueel consequent is, maar tegelijk een poëtische spanning vol paradoxen oproept: het toneel als de echte wereld, kleine mensen zonder controle op de scène, grote controlerende handen op het scherm.
De utopie/dystopie kan door de constante relatie tussen de droom op het projectiescherm en de “realiteit” op het toneel een echt denkproces verbeelden.’

De jury bestond dit jaar uit: Bart van den Eynde (dramaturg en coördinator Master Theater Maastricht), Roos Euwe (dramaturg en mede-oprichter van BOG) en Sarah Rombouts (festivalleider Storm op komst en verkoop bij Vincent Company).

Delen