WijkSafari maakt School - 7 juni t/m 1 juli 2017

Gepubliceerd op

Studenten grijpen WijkSafari bij de lurven en adopteren de Banne in Amsterdam Noord.32 studenten van de Academie voor Theater en Dans van
5 verschillende opleidingen: Regie, Mime, Productie Podiumkunsten, Theaterdocent en van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) staan aan het roer van een nieuwe WijkSafari samen met 10 adoptieouders| wijkbewoners.


Een nieuwe generatie theatermakers grijpt haar kansen en bivakkeert wekenlang bij bewoners in de Banne Noord, Zuid en Floradorp. Zij bespelen een maand hun huizen en straten. Adelheid Roosen – al bijna 30 jaar docent op de Academie voor Theater en Dans - draagt haar succesvolle theaterformule de WijkSafari voor het eerst over aan studenten. Roosen coached met een team van 4 van haar kompanen achter de schermen.

De studenten die research doen zijn al vanaf september op pad en hebben de zeer vitale senior  mevrouw Van Ingen - die minstens 150 jaar oud wil worden-  gespot, bezocht en bereid gevonden als adoptieouder in de voorstelling. Mevrouw Van Ingen is de darling van ons allen. Wij kenden niet eerder een 90-jarige die zo openstaat voor leven, leven en doorleven.

Zo wil ook Ronald, een trotse Banne-bewoner, adoptieouder worden en zijn huis openen voor de studenten en voor u, om zijn werkloosheidsverbijstering op tafel te leggen. Hij ziet WijkSafari maakt School’ als een doorlopend gesprek van maanden, om richting te geven aan dit vraagstuk in zijn leven.


WijkSafari maakt School
In totaal werken 31 studenten mee aan de WijkSafari maakt School. In september 2016 zijn de studenten met de maandenlange research in Amsterdam Noord gestart. Zij zijn verantwoordelijk voor de zoektocht en de verzameling van een 80 tal wijkbewoners, lokale organisaties, buurthuizen, gebedshuizen, de scootergang en nog veel meer.

Vanaf maart wonen 10 studenten 2 weken lang, dag en nacht bij 10 wijkbewoners in Amsterdam Noord, de zogenaamde adoptiemethodiek. Deze zachtmoedige confrontatie tussen 2 levensscenario's vormt de basis van de scène, gespeeld in het huis van de adoptieouder|wijkbewoner.

Het publiek loopt en wordt vervoerd tijdens de vier uur durende voorstelling van en naar de scènes in de huizen. Onderweg creëren de studenten Theaterdocent samen met de wijkbewoners scènes in straten, op pleinen en in parken. De Productie Podiumkunstenstudenten verzorgen de uiteindelijke productie van de gehele WijkSafari maakt School. Dit alles onder coachende leiding van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Lauren Rissik en Titus Muizelaar. De WijkSafari is een beproefd concept en was eerder te beleven in Slotermeer, de Bijlmer en Utrecht (Zuilen, Ondiep en Overvecht). Internationaal is Adelheid met de WijkSafari de heftige wijken van Juarez|Mexico en Tepito| Mexico-Stad in getrokken.

Speelperiode WijkSafari maakt School
7 juni t/m 1 juli |woensdag t/m zaterdag
Kaarten via http://tolhuistuin.nl/evenement/wijksafari-maakt-school/

Meer over het project vind je op:
http://www.zinaplatform.nl/project.php?id=30&l=nl


Jan Zoet    
Directeur Academie voor Theater en Dans

“De WijkSafari doen met studenten van verschillende opleidingen is niet alleen een levens veranderend avontuur, maar gaat ook over het samen meemaken en aanleren van een methode van theater, die Adelheid Roosen met haar team heeft ontwikkeld en die uniek is in de wereld. Het is een nieuwe manier om als kunstenaar letterlijk in de wereld te staan en de grens tussen bezoekers, bewoners en professionele theatermakers geheel te slechten.”

Lisa & Mara
Studenten Theaterdocent | research vanaf oktober 2016

“Vanaf de school in de Jodenbreestraat trapten wij wekelijks op onze pedalen naar Noord. Een medemens herontdekken in zijn volle overgave is een cadeau. Zo ontmoetten we Ronald die al 40 jaar in de Banne woont. Op het dieptepunt van zijn depressie kocht hij zijn Lupa. Hond Lupa heeft de uitbundige expressie die Ronald vroeger bezat en herinnert hem dagelijks aan waar hij in het leven naar toe wil”.

Yvette Fijen
Artistiek leider opleiding Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA)

“Studenten leren dat acteren geen doel, maar een middel is om verhalen te vertellen en om mensen te ontroeren. Ze zullen zich ook realiseren dat theater over de wereld gaat, maar de wereld niet over theater. Om het vak goed te leren moeten studenten de wijken in duiken. De WijkSafari sluit daar perfect bij aan. Vandaar mijn enthousiasme om mee te doen.”

Adelheid Roosen
Artistiek leider Adelheid&Zina| bedenker van de WijkSafari

“Elke keer als ik een klas instap, denk ik “wauw, wat een bruis!” Studenten staan, anders dan volwassenen, volledig open voor de avonturen van het leven. Ze geven alles en ze ontvangen ook alles. Dat maakt ze gretig, flexibel, prachtig eigenwijs en ontvankelijk. Ze houden geen rekening met status of macht. Zij gaan. En herinneren mij er elke dag aan hoe te leven.”


credits
adoptieouders: Riek van Ingen, Ronald, Simon Bakker, Abier Mahmoud, Mario Elzinga, Minel Koek, Sherida de Meza, Aziza Oumoussi, Diana de Jong
research studenten: Mara van Nes, Lisa Groot Haar (4e jaars studenten Theaterdocent) Sofia Oreel (culturele antropologie UvA)    
2e jaars Regie studenten: Adrian Linz, Stijn Dijkema, Jessie l’Herminez, Rosemintje Verpaalen Weijts, Tabita Friis Kristensen
2e jaars Mime studenten: Matteo Bifulco, Jente De Motte, Elliot Dehaspe, Camila Romero Lema, Zoë Schollée, Martijn Schrier, Rick van der Steen
3e jaars ATKA studenten: Rens Blonk, Judith Schrijver, Anne Hofman, Charlene Sancho, Kevin Klein, Janna Adank
2e jaars Productie Podiumkunsten studenten: Anne van Buuren, Arlette Schriek, Kas Pijs, Luca van Deurzen, Manouk Martens, Suzan Slinger
3e jaars Theaterdocent studenten: Diede Daalman, Nina Haanappel, Hannegijs Jonker, Philipp Schledt, Milan Schleijpen, Rachel Schuit
documentaire WijkSafari maakt School: Ellenoor Bakker

artistiek & research team:
Adelheid Roosen, Titus Muizelaar, Lauren Rissik, Myriam Sahraoui
assistent research Zina: Khadija Massaoudi
hoofd scootergang: Serginho Stekkel
directeur Academie voor Theater en Dans: Jan Zoet
lector DAS Research / Academie voor Theater en Dans, hoofd AIR-programma Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: Marijke Hoogenboom
artistiek leiders van de Academie voor Theater en Dans: Tanya Hermsen (opleiding Theaterdocent), Loes van der Pligt (opleiding Mime), Steven Van Watermeulen (opleiding Regie), Yvette Fijen (opleiding ATKA), Gwenoële Trapman (opleiding Productie Podiumkunsten)
uitvoerend producent: Danielle Kersten
hoofd productie: Edgar Lamaker
zakelijk leider: Denise Harleman
fondsen: Elly Ludenhoff
publiciteit: Margriet Bakker i.s.m. Wouter van Loon en Maud Mentink van de Academie voor Theater en Dans

dank aan: Academie voor Theater en Dans, Toneelgroep Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Tolhuistuin
structureel met pegels ondersteund: Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst
pegels van projectsubsidienten: Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Academie voor Theater en Dans, stadsdeel Amsterdam Noord, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe

AIR
Een Artist in Residence inspireert studenten en docenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten door hen met actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk te confronteren. Innovatie en verbinding staan centraal in deze op maat gemaakte AIR-programma’s, evenals de internationale en multidisciplinaire context.


Delen