De exotische lessen van Bente - Bente Mars (productie lichting 2017) vertelt

Gepubliceerd op

Het is maandagochtend, 09:00 uur. Het weekend zit erop en Bente is onderweg naar haar werk. Met een tas vol digitale camera’s stapt ze een broeierige bus in die haar afzet in San Lorenzo el Cubo. Een klein dorpje in Guatemala waar een klas vol ongeduldige kinderen klaarzit voor hun les in fotograferen.  

“Wat de kinderen met mijn opdrachten doen is heel bijzonder om te zien,” zegt Bente, inmiddels weer in Amsterdam en druk met drie afstudeerfilms. Ze doet productie en daarom is het zorg haar hoofd koel te houden. Ze kijkt daarom graag naar de foto’s die haar terugnemen naar zonnig Guatemala, het schooltje en de kinderen. “Één les staat me nog goed bij, over abstractie. Iets wat die kinderen niet echt kennen. Het is ook lastig om het begrip uit te leggen. ‘Fotografeer iets dat je niet herkent’, die opdracht gaf ik mee. Wat ik terugkreeg? De gleuf tussen de stoeptegels bijvoorbeeld was erg populair.”

Voordat de camera’s worden uitgedeeld moeten de kinderen eerst een tekening of schets maken. “Ze zijn zo gretig dat de meesten na één minuut al waren uitgetekend,” zegt Bente lachend. “Ik vind het te gek dat ik die kinderen op een creatieve manier heb leren nadenken. Dat kan toch tot nieuwe inzichten of een andere blik op de wereld leiden.”

De camera’s kreeg Bente gesponsord van Canon. Tien stuks maarliefst. “Het zou mijn tweede keer zijn als vrijwilliger in het schooltje en ik wilde graag nog iets toevoegen. Ik dacht meteen aan fotografieles. Dat is creatief, een beetje technisch en vooral erg leuk. Ik heb een plan opgestuurd naar Canon en kreeg een enthousiast bericht terug plus camera’s om de lessen te kunnen geven. Veel van de kinderen daar hebben nog nooit een digitale camera in hun handen gehouden. De foto’s liet ik bij een printshop in het dorp afdrukken. Aan het einde van de lessenreeks heb ik ze een persoonlijk portfolio meegegeven. Waarschijnlijk hangen die foto’s nu bij hun thuis aan de muur. Een hele leuke gedachte.” Bente nam zelf ook een selectie foto’s mee naar huis en exposeerde die bij de Buurtboerderij in het Westerpark. Van de verkoop kunnen de kinderen in San Lorenzo el Cubo weer nieuwe lessen volgen.

Inmiddels kijkt ze met haar productionele oog naar de toekomst. “Ik wil graag documentaires maken. Daarvoor hoop ik na de zomer naar Barcelona te vertrekken om daar een Master te volgen. Een droom, maar met een prijskaartje. Daarom ben ik blij met mijn productionele basis die ik heb gelegd op de Filmacademie. Die helpt me bij het realiseren van mijn ideeën en plannen.” Dat legt haar tot nu toe geen windeieren. Voor haar Spaanse avontuur sleepte ze al een beurs binnen bij het VSBfonds. “Ik heb ze bereid gevonden de volle 7000 euro voor de Master te betalen. Nu alleen de toelating nog.”

Delen