Ben van Gelder hoofdvakdocent saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam

Gepubliceerd op

Het Conservatorium van Amsterdam verwelkomt saxofonist Ben van Gelder als hoofdvakdocent aan de afdeling Jazz. Per 1 september 2017 komt hij de saxofoonvakgroep versterken.

Edo Righini, adjunct-directeur en hoofd Jazz en Pop van het Conservatorium van Amsterdam: ‘Ben van Gelder is een van de grootste saxofonisten van zijn tijd en een drijvende kracht in de ontwikkeling van de hedendaagse jazz. Ben beschikt niet alleen over een unieke sound, maar ook over een unieke, volstrekt herkenbare stijl. Ik ben ervan overtuigd dat Bens uitstekende kwaliteiten als jazzmusicus en oorspronkelijkheid als componist een inspiratiebron zullen zijn voor onze studenten en hen zullen stimuleren in hun muzikale ontwikkeling.’

Ben van Gelder (1988) behaalde in 2010 zijn bachelordiploma en in 2012 zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook studeerde hij aan de New School for Jazz and Contemporary Music bij Lee Konitz. Hij treedt op over de hele wereld in diverse bezettingen en heeft gespeeld en opnamen gemaakt met artiesten als David Binney, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Mark Turner, Aaron Parks, John Escreet, Ben Street, Thomas Morgan en  Rodney Green. Composities van zijn hand werden gearrangeerd voor grote ensembles als het Metropole Orkest en de Swiss Jazz Orchestra.

Ben heeft diverse prijzen en beurzen gewonnen, waaronder de Stan Getz/ Clifford Brown Fellowship en de Deloitte Jazz Award (de meest prestigieuze jazzprijs in Nederland). Onlangs was hij halve-finalist bij de Thelonious Monk Competition. Zijn laatste album, Among Verticals (2016), werd in acht landen gepresenteerd. Naast zijn kwintet treedt hij regelmatig op als trio met drummer Han Bennink en gitarist Reinier Baas.

Delen