De AVROTROS Scenario Prijs gaat dit jaar naar Randy Oost voor het scenario SIRENE

Gepubliceerd op

De AVROTROS Scenario Prijs gaat dit jaar naar Randy Oost voor het scenario SIRENE. De jury bestond uit: Mylene Verdurmen (AVRO), Astrid van Keulen (AVRO), Karin Vermeer (scenarist) en Marco van Geffen (scenarist). De prijs bestaat uit de bekostiging van een internationaal georiënteerde opleiding/training ter hoogte van maximaal € 7.500,-.

Uit het juryrapport: 

"Met veel interesse werden de vijf scenario’s die streden om de AVROTROS Scenario Prijs 2017 gelezen door de vakjury bestaande uit: Mylene Verdurmen, Marco van Geffen, Karin van der Meer en Astrid van Keulen. 

Twists en interne conflicten, daar draaiden de scenario’s dit jaar om. Zowel het element van verrassing, als de complexe interne wereld van de hoofdpersonen werden onderzocht in de scenario’s van Kim Kokosky Deforchaux, Randy Oost, Ashgan el Hamus, Randa Peters en Nena van Driel. Het gaf ons de kans om als jury echt te kijken naar de manier waarop de verschillende scenaristen omgingen met deze elementen. 

Er zijn weinig dingen zo moeilijk als de interne conflicten van een personage geloofwaardig en meeslepend in een scenario te verwerken. Vragen kwamen op als: hoe worden alle bij-personages ingezet om dit te ondersteunen? Op wat voor manier wordt de kijker direct gepakt door het hoofdpersonage, waardoor we in hen willen investeren? Hoe brengt het element van verrassing waar bijna ieder script op zijn eigen manier mee speelde deze interne wereld naar voren?

In Nena van Driel’s scenario was de verschijning van haar hoofdpersonage direct intrigerend, in Kim Kokosky Deforchaux’ Ons Aller Onkruid was het ritme van de verschillende  verhaallijnen spannend, in Randa Peters’ bloedkruipt werd Kim’s kickboks wereld beklemmend sterk opgezet, en Tessa’s ontwikkeling was mooi opgezet in Ashgan El Hamus’ wereld.

Toch was er één scenario dat eruit sprong omdat het niet alleen een geloofwaardige wereld opbouwde waarin een verrassend personage de verhaallijn voortduwde, maar de jury was ook blij verrast dat het scenario ‘Sirene’ van Randy Oost op slimme wijze ieder personage in het verhaal inzet om de wereld van het hoofdpersoon te illustreren en op te bouwen. De dialogen zijn sterk geschreven, passend bij de leeftijd van de verschillende karakters en hun gemoedstoestand.

De jury van de AVROTROS Scenario prijs 2017 geeft de prijs dan ook met veel trots aan Randy Oost voor het scenario ‘Sirene’. We zijn blij dat we hem kunnen ondersteunen in zijn ambitie om zich door te ontwikkelen als scenarist, zowel in Londen, als met het serieplan wat hij later wil ontwikkelen." 

Delen