De VPRO Documentaire Prijs gaat naar Een Onvergetelijk Afscheid

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar de crew van Een Onvergetelijk Afscheid. De jury bestond uit Barbara Truyen, Martien Vlietman, Yaniv Wolf. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor maximaal 6 crewleden naar het CPH:DOX documentaire festival dat van 15 - 25 maart 2018 plaatsvindt in Kopenhagen.

Uit het juryrapport:

Wat is het toch een eer om elk jaar in de ijskoude bioscoopzaal van de filmacademie de nieuwe documentaireoogst te mogen bekijken. Elk jaar gaan we op ontdekkingsreis naar nieuw talent. Die reis brengt ons naar nieuwe en bekende werelden. Naar hoogtepunten maar ook soms diepe dalen.

Elk jaar is er een duidelijke thematiek te ontdekken in de films. Is het een teken van de tijd, een groepsdynamiek? En hoe vertalen de crews dat in hun documentaires?

Er zijn lichtingen geweest waarin er enorm geëxperimenteerd werd. Gedurfde keuzes werden gemaakt. Dit jaar is een zoekend jaar,  een geëngageerde lichting;  de films kenmerken zich door heftige, taboedoorbrekende en maatschappelijk relevante onderwerpkeuzes. 

De films worden allen verteld vanuit een persoonlijke motivatie/ervaring en de wil om een boodschap over te brengen, soms zelfs met een zekere zendingsdrang.

Of het nu om kwetsbare, gevoelige mannen gaat, een engelachtige hoofdpersoon die de dood in de ogen kijkt, een filmmaakster die vluchtelingen probeert te helpen met integreren in onze samenleving, een maker die de zelfmoord van zijn beste vriendin een plek probeert te geven of een zoektocht naar buitenaards leven.

Als we een prijs mochten uitreiken voor het beste personage in een van de films dan is het voor Lange Frans in Searching for Aliens, wat een heerlijk karakter!

Deze existentialistische lichting is in de uitwerking sober en traditioneel. De films drijven meer op wat er verteld wordt dan wat we in scenes zien. 

We kijken altijd naar het gehele team. Hoe komen de verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht?  Bij de crew van de winnende film is het duidelijk dat de samenwerking overtuigend optelt.

De regievisie van de maker is heel consequent doorgevoerd. Het persoonlijke vertrekpunt is goed vertaald en we zijn onder de indruk van de openheid en kwetsbaarheid van de hoofdpersonen en het vertrouwen dat ze in de crew hebben gehad om zo open te spreken over een taboe onderwerp. De aangrijpende openingsscène is onvergetelijk….

Delen