Topkapi Films Fictie Prijs gaat dit jaar naar Aimée

Gepubliceerd op

De Topkapi Films Fictie Prijs gaat dit jaar naar Aimée. De jury bestond dit jaar uit Remy van Heugten (regisseur), Albert Jan van Rees (regisseur), Thomas van der Ree (scenarist/showrunner bij schrijverscollectief Winchester McFly), Rifka Lodeizen (actrice, scenarist) en Marijn Bloemen (script editor Topkapi Films).

De prijs bestaat uit een reis ter waarde van € 3.000 naar de Berlinale van 15 - 23 februari 2018 voor de crew.

Uit het juryrapport: 

"De jury heeft met veel genoegen naar de zes eindexamenfilms gekeken.

De zoektocht naar intimiteit blijkt opvallend genoeg in elke film een thema. Weliswaar met varierende motieven (ontsnapping, troost, bevestiging of zelfs genezing), maar telkens met reflectie - naar binnen of naar buiten - als doel. Is Lichting 2017 gewoonweg op elkaar ingespeeld of geeft zij een onafwendbaar signaal af over de huidige tijdgeest waarin contact alsmaar virtueler wordt? Deze vraag leverde de jury stof tot nadenken en tot discussie.

Het juryberaad werd bovendien gekleurd door de vraag wat lovenswaardiger is: originaliteit of beheersing. Hoewel ons hart zeker sneller ging kloppen van de films die conceptueler durven te zijn in themathiek en onderscheidend in aanpak, werd de jury al met al met al het meest overtuigd door de films die gekenmerkt worden door een opvallende inhoudelijke en cinematografische trefzekerheid.

De film die wat ons betreft unaniem de Topkapi Films Fictieprijs verdient is de film die er optimaal in slaagt de queeste naar intimiteit tastbaar en voelbaar te maken. De protagonist weet ons vanaf de sterke openingsscene aan haar zijde te krijgen en laat ons haar verschillende gezichten zien die wij elk moeiteloos accepteren. Het resultaat van een sterke som der delen: goede storytelling, doeltreffende cinematografie, een standvastige en sensitieve acteursregie en – dat willen we niet onvermeld laten – zeer talentvol spel. Hoewel de film een persoonlijk verhaal vertelt, richt deze bovendien een blik op de wereld om ons heen, een wereld waarin seks, losgezongen van liefde, een machtsmiddel is geworden."

Delen