Marjolein te Grotenhuis wint P.J.A. van Menschprijs 2017

V.l.n.r.: Riemer Knoop, Marjolein te Grotenhuis, Hester Dibbits

Gepubliceerd op

De Pieter Jan Abraham van Menschprijs voor het afstudeeronderzoek dat het meest bijdraagt aan het erfgoeddebat, gaat dit jaar naar De smaak van de enk van Marjolein te Grotenhuis.

De Pieter Jan Abraham van Menschprijs 2017 voor het afstudeeronderzoek dat het meest bijdraagt aan het erfgoeddebat, gaat dit jaar naar De smaak van de enk van Marjolein te Grotenhuis.

Van de meer dan 40 afstudeerders aan de Reinwardt Academie, beoordeelde de examencommissie dit studiejaar 12 scripties als goed tot excellent. Op de aanvullende criteria die de jury, bestaande uit de lectoren Hester Dibbits en Riemer Knoop aanlegde (toekomstgerichtheid, vernieuwendheid en passie), werd het onderzoek van Marjolein unaniem als het beste aangemerkt.

Marjolein onderzocht een conflict en kwam met een oplossing voor de voorgenomen uitbreiding van het Van der Valk restaurant ‘de Cantharel’ bij Apeldoorn op een landschappelijk beschermde enk, een hooggelegen akkertje met een eeuwenoude geschiedenis. Het restaurant wilde een moestuin aanleggen maar stuitte op gemeentelijke bezwaren. Door voor te stellen regio-specifieke, historische gewassen te kweken, leverde cultuurhistorisch verantwoord én creatief hergebruik van de enk een win-winsituatie op. In haar onderzoek combineert Marjolein op volstrekt vernieuwende wijze archeologische, landschapsbiografische en etnologische benaderingen, en toont zij zich gevoelig voor het belang van het werken met emotienetwerken. Zij voegt er bovendien een praktische handreiking aan toe voor horeca en andere geïnteresseerden die meer willen weten over het culinair erfgoed van de eigen omgeving. Daarbij stelt ze ook een uitdagende nieuwe term voor die recht doet aan een consumenten-, kennis- en betekenisterrein dat zich als geen ander mag verheugen in publieke aandacht: erffood.

Marjolein te Grotenhuis: Het culinair erfgoed van de Ugchelse enk bij Van der Valk De Cantharel Apeldoorn. Welke materiële en immateriële aspecten kent de Ugchelse Enk op het gebied van culinair erfgoed, en hoe kan De Cantharel haar gasten hiermee kennis laten maken?; afstudeeronderzoek Reinwardt Academie 2017, begeleider Mario Jellema.

Delen