Films van de Filmacademie gekozen tot beste ter wereld

Gepubliceerd op

 

Grijs is ook een kleur en The Origin of Trouble, twee eindexamenfilms van Lichting 2016, zijn verkozen tot beste studentenfilms ter wereld! Beide films wonnen de prijs van CILECT, de mondiale organisatie van beste filmscholen. 

Voor de award, die jaarlijks wordt uitgereikt, stuurden 129 filmscholen uit de hele wereld producties in voor de categorieën fictie, documentaire en animatie.

Grijs is ook een kleur won de prijs in de categorie fictie. De film vertelt het verhaal van een meisje van dertien dat probeert haar oudere depressieve broer gelukkig te maken. Het drama van regisseur Marit Weerheijm, scenarist Saar Ponsioen en producenten Loes Komen en Eva Verweij won al diverse internationale prijzen en is óók in de race (finalist) voor de Studenten Oscar. 

In de categorie documentaire werd The Origin of Trouble bekroond. In de film gaat regisseur Tessa Pope de confrontatie aan met haar verleden en de complexe band met haar vader. Emeline Bakker en Julia Notenboom produceerden de film. Ook The Origin of Trouble won al meerdere awards in binnen- en buitenland.

Beide eindexamenfilms werden gemaakt in samenwerking met de KRO-NCRV. Eind oktober zullen vertegenwoordigers van de beide crews de prijzen in ontvangst nemen tijdens een speciale ceremonie in Zürich in het kader van de CILECT-conferentie die daar gehouden wordt.

De CILECT Prize werd al eenmaal eerder gewonnen door een film van de Nederlandse Filmacademie. In 2014 werd Sacred Defense bekroond tot beste film in de categorie fictie.

 

Directeur Bart Römer 
"Ik ben ongelooflijk trots en blij voor de makers van 'Grijs is ook een kleur' en 'The origin of trouble'. Er is door beide crews hard en met veel inzet gewerkt aan deze films. Het ontvangen van zo'n belangrijke prijs in de wereld van internationale filmscholen voelt heel weldadig aan. De makers voelen zich ongetwijfeld (en terecht!) vereerd.

En dat geldt eigenlijk voor de hele Nederlandse Filmacademie. Het is een prachtige opsteker voor iedereen en onderstreept ook eens de hoge kwaliteit van de Nederlandse Filmacademie en dat wij met ons onderwijs en de wijze waarop wij ons talent proberen te ontplooien en te vormen, op de goede weg zitten."

 

Delen