Sterke arbeidsmarktpositie van creatief opgeleide

Gepubliceerd op

De meest selectieve sector uit het hbo, het kunstonderwijs, is een succesvolle en kansrijke sector. Kenmerkend zijn de lage werkloosheid onder afgestudeerden, het hoogste studiesucces en de laagste uitval, zo is te lezen in de factsheet 'Sterke arbeidsmarktpositie van de creatief opgeleide!' die de Vereniging Hogescholen op 21 augustus jl. publiceerde.

De meest selectieve sector uit het hbo, het kunstonderwijs, is een succesvolle en kansrijke sector. Kenmerkend zijn de lage werkloosheid onder afgestudeerden, het hoogste studiesucces en de laagste uitval, zo is te lezen in de factsheet 'Sterke arbeidsmarktpositie van de creatief opgeleide!' die de Vereniging Hogescholen op 21 augustus jl. publiceerde. 

De arbeidsmarktpositie van alumni van de AHK is ook goed: afgestudeerden van de academies van de AHK (Breitner Academie, Academie van Bouwkunst, Conservatorium van Amsterdam, Nederlandse Filmacademie, Reinwardt Academie, Academie voor Theater en Dans) en de master Kunsteducatie zijn vaker dan in voorgaande jaren binnen de eigen vakdiscipline werkzaam en zijn goed voorbereid om te starten op de arbeidsmarkt. 

Er is al een aantal jaren sprake van een daling in de werkloosheid onder kunstenaars, met name tussen 2015 en 2016 is een zeer sterke afname zichtbaar. De arbeidsmarkt voor afgestudeerden uit het kunstonderwijs is bij uitstek de creatieve industrie. Ruim 80% van de afgestudeerden komt er te werken. De creatieve industrie is een van de snelst groeiende en meest impactrijke sectoren in Nederland. Als verzameling van diverse marktgeoriënteerde culturele sectoren - variërend van mode tot architectuur en van gaming tot dance - is de creatieve industrie een bron van toegepaste creativiteit. Die creativiteit zet de sector in bij het ontwerpen van haar producten en diensten, van jurk tot tv-format en van app tot gebouw.

In 2011 benoemde het Kabinet de creatieve industrie als één van de negen topsectoren om Nederland innovatiever te maken. De overheid investeert, samen met bedrijven en vanuit de wetenschap, gericht om de sector te versterken. 

De AHK realiseert zich dat de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden in de kunst- en cultuursector kwetsbaar is en onderkent al jaren de noodzaak om ondernemerschap binnen de kunsten te stimuleren. Op donderdag 14 en vrijdag 15 september opent de Academie voor Theater en Dans haar deuren voor de conferentie ‘Making a living from the Arts’. Deze conferentie wordt georganiseerd door ELIA (de Europese netwerkorganisatie waarin 250 instituten voor kunstonderwijs uit 49 landen zich verenigd hebben) in samenwerking met de AHK. Tijdens ‘Making a living from the Arts’ buigen kunstenaars, kunstdocenten, creatieve professionals en cultureel ondernemers uit heel Europa zich onder andere over ondernemerschap binnen de kunsten.

Delen