Alumni winnen toneelprijzen: Arlecchino voor Maarten Heijmans en Prosceniumprijs voor Theun Mosk, Mime Prijs voor Julian Hetzel

fotografie: Anna van Kooij, Theater Festival

Gepubliceerd op

Op zondag 17 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Alumni an de Academie voor Theater en Dans vielen in de prijzen: Maarten Heijmans ontving de Arlecchino en de Prosceniumprijs werd gewonnen door Theun Mosk.

Op zondag 17 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Alumni an de Academie voor Theater en Dans vielen in de prijzen: Maarten Heijmans ontving de Arlecchino en de Prosceniumprijs werd gewonnen door Theun Mosk, de VSCD Mimeprijs ging dit jaar naar DAS Theatre alumnus Julian Hetzel en team.

Maarten Heijmans, afgestudeerd in 2007 aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie ontving de Arlecchino 2017 (beste mannelijke bijdragende rol) voor zijn rol in Ibsen Huis van Toneelgroep Amsterdam.
De jury: 'In het huis van glas waarin zijn familie het al generaties lang tevergeefs gezellig probeert te maken, keert ook Sebastiaan nog één keer terug. Hij is geïnfecteerd met het HIV-virus en ten dode opgeschreven. Kwetsbaar staat hij daar, omringd door glazen wanden met uitzicht op het niets dat zich voor hem uitstrekt. In de korte tijd die hem nog rest, maakt Heijmans de pijn en de eenzaamheid van zijn personage voelbaar. De opstandigheid, het cynisme, de troost die hij put uit de muziek, de hunkering naar (moeder)liefde – het zit allemaal in zijn spel. Zo creëert hij een personage dat zich op een mooie, eigen manier onderscheidt van de rest, waarachtig, breekbaar en oprecht, en heel tragisch.'

Theun Mosk, afgestudeerd in 2003 aan Design & Technologie (voorheen Techniek en Theater) heeft de Prosceniumprijs 2017 gewonnen voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel.
De jury: 'Het niveau van theatervormgeving ligt in Nederland al jarenlang zeer hoog. Er worden ontwerpen gemaakt die zowel dienend zijn aan het geheel, maar ook als autonoom onderdeel indruk maken. De prominente rol van locatiefestivals biedt vormgevers daarnaast uitdaging om hun ontwerpen in te passen in zowel natuurlijke omgeving als in industriële ruimtes. Vormgevers vormen een onmisbare schakel in de totstandkoming van een voorstelling. Ze fungeren als beelddramaturg en zijn daarmee sturend in de kijkrichting van het publiek. Theun Mosk is zo’n vormgever. Hij heeft bovendien het kijken nog verder weten te verbreden naar zintuigelijke ervaringen, door zich ook te bemoeien met de tribune bouw en het gebruik van materialen als water, grond en de invloed van wind.'

Julian Hetzel, afgestudeerd in 2013 aan DAS Theatre (voorheen DasArts), heeft de VSCD Mime Prijs gewonnen voor The Automated Sniper van Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel,
De jury: 'Julian Hetzel verweeft geweld, spel en kunst tot een slimme, gelaagde performance. Bas van Rijnsoever en Claudio Ritfeld bouwen kunstzinnige objecten, die zich in een kwetsbare balans ternauwernood staande houden. De stem van Ana Wild trekt vervolgens het publiek mee in een spel waarbij toeschouwers met een paintball-installatie de kunstobjecten neerknallen. Een overtuigende performance die de betekenis van oorlog fysiek invoelbaar maakt en bovendien een bijzondere ode brengt aan de (overlevings)kracht en noodzaak van kunst.'


Lees hier het overzicht van alle prijswinnaars in 2017 en de volledige juryrapporten:
http://tf.nl/nieuws/winnaars-toneelprijzen-2017-bekend/
 


Delen