Nieuwe AIR-publicatie: Places to Play

Gepubliceerd op

Het Artists in Residence-programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten publiceert Places to Play – Practice, Research & Pedagogy. De Engelstalige publicatie in de serie ON AIR is geschreven door de Zuid-Afrikaanse filmmaker, beeldend kunstenaar en filmtheoreticus Jyoti Mistry.

Jyoti Mistry was in 2016 en 2017 Artist in Residence bij de Master Artistic Research in and through Cinema aan de Nederlandse Filmacademie, op uitnodiging van lector en hoofd van de master Mieke Bernink. De publicatie Places to Play is het verslag van deze periode. Mistry reflecteert hierin op haar docentschap, haar eigen artistieke onderzoek en haar adviesrol ten aanzien van de functie van PhD’s in de kunsten. Mistry: ‘While I have made films that have been exhibited in a variety of contexts, I have spent a larger part of my career teaching film practice, film history and film theory, and this residency offered me the opportunity to explore a number of ideas relating to artistic research and creative practice’.

De publicatie start met een gesprek tussen Mistry en Bernink, waarin de functie en betekenis van artistiek onderzoek in relatie tot de bachelor- en masteropleidingen in film uitvoerig besproken en onderzocht worden. Beiden observeren dat artistiek onderzoek eerder een houding dan een methode is. Mistry: ‘Like you said, artistic research is an attitude and I think one has to embrace it as embodied in the ethos one sets in the classroom, an ethos in which pedagogy is part of the practice and practice continuously informs ways of producing knowledge’.

Mistry vertelt ook over haar eigen onderzoekmethodes en hoe zij deze toepaste in het masteronderwijs. Ze gebruikte daarbij het archief uit de koloniale tijd van het EYE Filmmuseum en plaatste de historische beelden in een kritische context. Ook de studenten werden uitgedaagd het etnografische materiaal te bevragen en naar aanleiding van hun eigen onderzoeksvragen opnieuw te interpreteren. De resultaten werden gebundeld in een gezamenlijke expositie genaamd Archive as Place to Play in het EYE Filmmuseum eind 2016.

Geïnteresseerd in de publicatie van Jyoti Mistry? Deze is online te lezen. Of stuur een e-mail naar air@ahk.nl voor een gratis gedrukt exemplaar.

AIR
Een Artist in Residence (AIR) inspireert studenten en docenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten door hen met actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk te confronteren. Innovatie en verbinding staan centraal in deze op maat gemaakte AIR-programma’s, evenals de internationale en multidisciplinaire context. Resultaten van het AIR-programma worden gepubliceerd in de serie ON AIR.

Delen