SNDO-alumnus Lester Arias wint Sabam Jongtheaterschrijfprijs

Lester Arias (links) en de andere prijswinnaars Michiel Deprez en Matthias Van de brul

Gepubliceerd op

SNDO alumnus Lester Arias wint Sabam Jongtheaterschrijfprijs.

Lester Arias, afgestudeerd aan de SNDO in 2016, heeft de Sabam Jongtheaterschrijfprijs bij TAZ Theater aan Zee gewonnen. In allicht de meest indrukwekkende locatie tijdens deze editie van TAZ, de trofeeënzaal van de Schuttersvereniging, lokt Lester Arias je mee in zijn verbeeldingswereld.

Onze ontmoeting speelt zich af ’s nachts, ‘at 2 o’clock in the morning’, in een staat tussen slapen en waken. Lester presenteert verschillende stukken, nu eens popsong, dan performancetekst, dan weer een flard choreo. Samen vormen ze een ingenieuze puzzel, een assemblage, een structuur, waarmee Arias als performer vervolgens vrijelijk aan de slag gaat, improviserend op de reacties van het publiek. Hij neemt stelling in en becommentarieert zijn eigen handelen voortdurend. De voorstelling krijgt daardoor dagelijks een andere gedaante, maar frappeerde de jury in zijn zoektocht naar contact met de toeschouwer, naar authenticiteit, intimiteit. Arias toont zich een veelzijdige, intelligente persoonlijkheid, hij sticht verwarring, doet nadenken, raakt. Waarom zing ik een lied, terwijl de wereld in brand staat? Waarom wil ik dan de liefde bedrijven?

Via een kitscherige vormentaal die schaamteloos uit de popindustrie komt, bevraagt hij de positie van de kunstenaar en die van het publiek. Dat doet Lester Arias overigens niet alleen in de voorstelling zelf, maar ook tijdens een sectordag op TAZ of in de TAZette. Hij neemt positie in en vraagt ons dat ook te doen.

Met de toekenning van de Sabam Jongtheaterschrijfprijs aan Lester Arias, kiest de jury voor een totaal auteurschap, voor een maker die een eigen praktijk ontwikkelt, en daarin zowel songschrijver, choreograaf als theatermaker is.

Lees hier het volledige juryrapport

Delen