Marijn de Langen verdedigt op 11 oktober proefschrift over ontwikkeling moderne Nederlandse mime

Gepubliceerd op

Op 11 oktober verdedigt Marijn de Langen, Docent Theorie aan de Mime Opleiding, haar proefschrift (Media en performance) in het Academiegebouw van de Universitet Utrecht over de ontwikkeling van de moderne Nederlandse mime.

Op 11 oktober verdedigt Marijn de Langen haar proefschrift in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (Media en performance) over de ontwikkeling van de moderne Nederlandse mime, een experimentele stroming in het Nederlandse theater die sinds halverwege de jaren zestig voor veel vernieuwing en opschudding in het nationale en internationale theater heeft gezorgd. Marijn de Langen is verbonden als Docent Theorie aan de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans.

Mime corporel
De Langen toont in haar proefschrift aan dat deze ontwikkeling onder directe invloed van de Franse mimevernieuwer Etienne Decroux stond, die vanaf de jaren dertig in Parijs mime corporel ontwikkelde: een modernistische opvatting van mime die internationaal navolging kreeg. Nederlandse leerlingen van Decroux in de jaren vijftig en zestig brachten mime corporel na hun studie in Parijs mee terug naar Nederland. Zij gaven vervolgens in hun eigen werk een eigenzinnige en anarchistische twist aan zijn gedachtengoed, waarmee ze de basis legden voor de ontwikkeling van moderne Nederlandse mime.

Lees meer over de promotie en het proefschrift van Marijn de Langen:
https://www.uu.nl/agenda/promotie-marijn-de-langen-over-nederlandse-mime

Lees meer over het onderzoekstraject van Marijn de Langen binnen de AHK:
http://www.ahk.nl/lectoraten/kunstpraktijk/onderzoeksgroep-arti/onderzoekers-2010-2011/marijn-de-langen/

 

Delen