Stipendium Documentaire voor Reber Dosky

Gepubliceerd op

Rebel Dosky (Regie documentaire - Lichting 2013) ontving tijdens IDFA het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Het gaat om een bedrag van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire. Een anonieme mecenas stelt het bedrag beschikbaar via het Cultuurfonds. Esther Gould, die vorig jaar het stipendium van het Cultuurfonds ontving reikte de prijs uit.

'Subtiel en doordacht'
Reber Dosky krijgt het Documentaire Stipendium voor de subtiele en doordachte wijze waarop hij zijn films opbouwt. ‘Op onovertroffen wijze tonen zijn films - met schrijnende en soms gruwelijke beelden -  de veerkrachtige mens, vol hoop en verlangen’, aldus het Cultuurfonds.

Als voorbeeld hiervan wordt verwezen naar de film Radio Kobani uit 2016. Daarin vertelt Reber Dosky het verhaal van de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan, die tijdens de gevechten tegen IS in 2014 tussen de puinhopen van haar stad een radiostation opzet. ‘Radio Kobani is een urgente film die laat zien hoe de mens onmenselijke situaties kan doorstaan.’ NPO 2 zendt de film uit op woensdag 22 november.

Reber Dosky (1975) kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Koerdistan naar Nederland. Daar ging hij naar de Filmacademie. In het derde jaar maakte hij de film Mijn Geluk in Auschwitz (2012), die ook internationaal indruk maakte. Na zijn afstuderen in 2013 maakte Reber Dosky diverse films, waaronder  The sniper of Kobani (2015), Radio Kobani (2016) en Meryem (2017).

Delen