AHK-talenten beloond met 3Package Deal van AFK

Gepubliceerd op

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft vijftien veelbelovende (inter)nationale kunstenaars geselecteerd om zich voor een jaar te verbinden aan de hoofdstad. Onder hen zijn vier alumni van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

De 3Package Deal is een samenwerking van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp) waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget (€ 22.500) ontvangt. Het AFK stelt per kunstdiscipline coalities samen, waaraan inmiddels vijftig gerenommeerde Amsterdamse (kunst)instellingen deelnemen. Deze instellingen, waaronder verschillende academies van de AHK, nemen een jaar lang de selectie en begeleiding van de veelbelovende kunstenaars op zich en stellen hun netwerk, kennis en podia voor hen open. 

In  de discipline Theater is de pas afgestudeerde Hidde Aans-Verkade (Mime, Lichting 2017) geselecteerd. Aans-Verkade maakte met zijn klasgenoot Koen van der Heijden de alom bejubelde voorstelling The Place to be. De coalitie Theater van het AFK, waartoe de Academie voor Theater en Dans (ATD) behoort, noemt het werk van Aans-Verkade ‘hypnotiserend, meedogenloos en teder tegelijk’. 

De ATD maakt ook deel uit van de coalitie Dans, waarin Jija Sohn (School voor Nieuwe Dansontwikkeling, Lichting 2015) werd uitverkoren. De coalitiepartners zien in haar ‘een groot choreografisch en artistiek talent, een fantastische performer en getalenteerd docent, hard werkend en toegewijd, die haar publiek weet te roeren met haar eigenzinnige werk en performance.’ 

De Keniaanse schrijver en theatermaker Ogutu Muraya (DAS Theatre, Lichting 2016) werd geselecteerd in de discipline Engaged Art. Zijn werk wordt erkend als ‘een belangrijk geluid van een aanstormend kunstenaar van wie we veel meer hier in onze stad en Europa zouden moeten horen.’

De 3Package Deal in de categorie Film tot slot gaat naar Bogomir Doringer (Master of Film, Lichting 2011). Doringer wordt gezien als ‘een buitengewoon getalenteerd beeldend kunstenaar die grensoverschrijdend en onderzoekend werkt – zowel inhoudelijk als formeel.’

Behalve in de genoemde disciplines maken de academies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ook op andere terreinen deel uit van de coalitie: respectievelijk het Conservatorium van Amsterdam in de discipline Muziek, de Academie voor Theater en Dans in Public Playground en de Reinwardt Academie op het gebied van Transhistoriciteit.

Delen