Artistiek leider Barbara Van Lindt neemt afscheid van DAS Theatre

Barbara Van Lindt. Photo: Karin van de Wiel

Gepubliceerd op

Artistiek leider Barbara Van Lindt neemt komende zomer afscheid van de masteropleiding DAS Theatre, voorheen DasArts. “Het moment is aangebroken om mijn werkend leven een nieuwe draai te geven. Vanuit stilstand en een horizon aan mogelijkheden ga ik bepalen in welk avontuur ik mij wil gaan storten. Het is goed om plaats te maken voor een nieuwe stem binnen DAS Theatre, DAS Graduate School en de Academie voor Theater en Dans,” licht Van Lindt haar besluit toe.

Transformatie
Barbara Van Lindt heeft negen jaar gewerkt voor de Academie voor Theater en Dans. DasArts is in die tijd getransformeerd van een hybride instituut tussen werkplaats en opleiding, in een tweejarige masteropleiding die bij de visitatie in 2014 als ‘excellent’ werd beoordeeld.  “Excellent is niet hetzelfde als perfect. Dat laatste is eerder een staat die, eenmaal veroverd, kost wat kost bewaard moet blijven, terwijl excellentie zit in de mate van zelfreflectie en beweeglijkheid. Daarom zijn we altijd blijven sleutelen aan ons onderwijsprogramma. We zijn ook andere grote veranderingen aangegaan die we nodig achtten in deze tijd.”

De afgelopen jaren is het curriculum van DAS Theatre grondig hertekend, is het studentenprofiel uitgebreid naar theatermakers én curatoren. Tevens is de opleiding verhuisd naar een nieuwe locatie in Amsterdam-Noord.

DAS Graduate School
De verhuizing in 2016 was onderdeel van een grote, gezamenlijke operatie: de oprichting van DAS Graduate School. Hierin zijn alle masters- en onderzoeksprogramma’s van de Academie voor Theater en Dans in samen gebracht.

Als artistiek leider van DAS Theatre, heeft Barbara Van Lindt samen met collega’s Marijke Hoogenboom (DAS Research), Jeroen Fabius (DAS Choreography) en Gwenoële Trapman (DAS Creative Producing – opleiding in ontwikkeling) vormgegeven aan een stevige basis, een omgeving voor uitwisseling tussen studenten, (gast)docenten, onderzoekers en bezoekers.

Barbara Van Lindt: “De cyclus voelt als voltooid, de school is klaar om een nieuwe artistiek leider te ontvangen.” Van Lindt heeft er bewust voor gekozen om nog geen concrete toekomstplannen te formuleren. “Onderwijs, (podium)kunst en de manier waarop kunstenaars nieuwe vormen van educatie ontwikkelen vanuit hun praktijk, zijn terreinen die mij ook in de toekomst zullen blijven interesseren.”

Vacature en procedure
De vacature zal openbaar gemaakt worden in januari 2018.
Delen