'De Louteringsberg' en 'The Vertical Horizon' winnen AHK Eindwerkprijs 2017

De winnaars van de Eindwerkprijs 2017
Gepubliceerd op

Op maandag 27 november zijn de AHK Eindwerkprijzen voor de beste afstudeerprojecten in 2017 uitgereikt. De prijs in de categorie Bachelor ging naar de afstudeervoorstelling De Louteringsberg van de Academie voor Theater en Dans. De prijs in de categorie Master werd gewonnen door Maria Molina Peiró, afgestudeerd aan de Master of Film, voor haar afstudeerfilm The Vertical Horizon. Nelson Ogliastri (master Composing for Film) kreeg de meeste stemmen van het publiek en won zo de Publieksprijs.

De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van € 3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs, die dit jaar bestond uit een helikoptervlucht. Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2017, afkomstig van verschillende academies, waren genomineerd.

De jury was zeer onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. De projecten gaven zonder uitzondering blijk van een grote vernieuwingsdrang, van een open blik op de toekomst en bovenal van een goede beheersing van het vak. Naast een goede beoordeling, is een belangrijk criterium waarop de jury de inzendingen heeft beoordeeld de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Winnend bachelorproject De Louteringsberg
Met De Louteringsberg maakten Marijn Graven, George Dhauw, Maartje Prins en Karlijn Hemmer, alumni van de Academie voor Theater en Dans, een theatrale ceremonie over een uitdagend thema: de (zelfgekozen) dood. In de voorstelling werd het publiek uitgenodigd om samen met de makers een tocht te maken, waarin werd gevraagd om je eigen dood onder ogen te zien.

Uit het juryrapport: ‘Een voorstelling die esthetisch zeer geslaagd is, aan alle kanten af is en een constante hoge kwaliteit ademt. De makers weten het publiek op een knappe manier onderdeel te maken van de voorstelling, waardoor er een diepe gelaagdheid ontstaat. Door de bijzondere vorm, de sterke keuze voor livemuziek en het immer actuele thema is De Louteringsberg een voorstelling geworden die een blijvende indruk achterlaat’.

Winnend masterproject The Vertical Horizon
Maria Molina Peiró studeerde dit jaar af aan de Master of Film van de Nederlandse Filmacademie. Haar afstudeerwerk, The Vertical Horizon. A series into the fear of forgetting in the Digital Age, is een onderzoek naar de angst van het vergeten in het digitale tijdperk. Het project kent twee gedeelten: een onderzoek naar hoe de angst voor vergeten groeit in onze steeds digitaler wordende samenleving, en een onderzoek naar hoe positief vergeten zou kunnen dienen als een manier om onze angst te overwinnen.

De jury prees Maria om de gelaagdheid van haar onderzoeksproject en noemde het slim, creatief en bovenal erg mooi. Uit het juryrapport: ‘In onze door alom tegenwoordige media gedomineerde samenleving houdt María Molino Peiró een warm pleidooi voor de kracht van het vergeten. Gebruikmakend van nieuwe technologieën, sociale media, filmische vertelkunst en persoonlijke ervaring laat zij overtuigend zien waarom vergeten niet per definitie een negatieve zaak is. The Vertical Horizon is een filosofisch sterk onderzoeksproject dat de morele vragen die onze Digital Age oproept, perfect weerspiegelt.'

Publieksprijs
De Publieksprijs ging dit jaar naar Nelson Ogliastri (master Composing for Film) voor zijn project Danny's Bicycle. Ogliastri, in 2014 als afstuderend bachelor Jazz ook al genomineerd voor de Eindwerkprijs, behaalde 21% van de bijna 1750 uitgebrachte stemmen. De inhoud van de prijs is een helikoptervlucht boven Amsterdam.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 27 november in het Atrium van de Breitner Academie. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Dominique Vleeshouwers (co-founder & director Combined Creatives en winnaar Eindwerkprijs 2013), Aaltje van Zweden (oprichter en bestuurslid Papageno Foundation) en Edwin van Huis (directeur Naturalis, tevens lid Raad van Toezicht AHK).

Meer informatie over de winnaars en alle andere genomineerde projecten is te vinden op ahk.nl/eindwerkprijs.

Delen