Master of Museology organiseert Winter School in samenwerking met ARTIS

Sloop van de roofdierengalerij, 2015

Gepubliceerd op

In samenwerking met dierentuin ARTIS vindt van 8 tot en met 12 januari 2018 de eerste Winter School aan de Reinwardt Academie plaats. Studenten van de Master of Museology bestuderen onder leiding van Artist in Residence Nick Shepherd de rol van dierentuinen in het huidige tijdperk van het Antropoceen.

In een tijdsgewricht waarin de aarde en haar ecosystemen vooral onder invloed staan van menselijke invloeden, is het interessant te kijken naar de rol en positie van dierentuinen. Hoe reageren deze op de uitdagingen van biodiversiteit en klimaatverandering? Hoe zou een dierentuin in het Antropoceen eruit moeten zien?

In deze Winter School onderzoeken studenten van de Master of Museology hoe we dierentuinen, en in het bijzonder ARTIS, moeten begrijpen. Ze bestuderen bijvoorbeeld hoe biologie, natuurkunde, kolonialisme en de kunsten gerepresenteerd worden. Ze beantwoorden hierbij vragen als: Wat zijn de onderlinge relaties tussen de verschillende dierensoorten, maar ook tussen dieren, planten, het park en de bezoekers (kinderen en volwassenen)? Welke ontmoetingen tussen mensen en dieren vinden er plaats? Wat betekent het om de dierentuin te dekoloniseren? Hoe ervaren we de dierentuin als we al onze zintuigen gebruiken? Wat is de plaats van de dierentuin in de stad?

De Winter School staat onder leiding van de Zuid-Afrikaanse archeoloog Nick Shepherd, die dit jaar als Artist in Residence verbonden is aan de Reinwardt Academie. Shepherd, universitair docent archeologie en erfgoedstudies in Aarhus (Denemarken) staat bekend om zijn publicaties over archeologie versus maatschappij in Afrika, de publieke geschiedenis, het collectief geheugen, herinnering en erfgoed. Tijdens de Winter School wordt hij terzijde gestaan door de Zuid Afrikaanse danskunstenaar Nicola Visser.

Meer informatie over Shepherds residency aan de Reinwardt Academie is te vinden op de website Artists in Residence van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en op zijn persoonlijke projectwebsite Archaeologies of Memory.

Delen