Publieke afstudeerpresentatie Gerben Strikwerda

Gepubliceerd op

Gerben Strikwerda is onlangs afgestudeerd in de master Architectuur met zijn afstudeerproject Noorderparkkerk, een toegankelijk architectuurmodel voor de Pinksterbeweging. Op donderdag 1 februari is de publieke afstudeerpresentatie op de Academie van Bouwkunst.

Noorderparkkerk

Het openbare gebouw van de Pinksterbeweging. Een maatschappelijk betrokken en zichtbare kerk in Amsterdam-Noord. Voor mijn afstudeerproject vond ik het interessant om het gebouw voor de Pinksterbeweging te ontwerpen.
Zelf ben ik lid van een dergelijke kerk. Wat mij over het algemeen opvalt is dat er op dit moment geen gebouw type bestaat dat aansluit bij het gedachtegoed van de beweging.

De Pinksterbeweging is een charismatisch christelijke kerkgenootschap dat nu circa 100 jaar bestaat. Het is wereldwijd de snelst groeiende kerk. (In tegenstelling tot de traditionele kerken). De beweging is zeer maatschappelijk betrokken kerk omdat ze de opdracht om zorg te dragen voor de minderbedeelden vanuit de bijbel erg serieus nemen. Daarnaast is er met de relatief nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) steeds meer ruimte voor de Pinksterbeweging om zorgtaken, die voorheen onder de verantwoordelijkheid van de overheid vielen, over te nemen.

De Pinksterbeweging is een uitbundig genootschap met een modernere vorm van aanbidding en overbrengen van hun boodschap. De beweging staat graag in persoonlijk contact met de samenleving. Er is in hun gebruik een duidelijk ritueel te herkennen van eerste ontmoeting naar doop. Dopen is het symbolische ritueel van het aannemen van het christelijke geloof en staat voor wedergeboorte.

Omdat de Pinksterbeweging in opkomst is, graag in contact wil staan met de samenleving, zeer maatschappelijk betrokken is en haar eigen gebruiken en rituelen hanteert. Is het de hoogste tijd om een architectuurmodel voor deze beweging te ontwerpen. Het traditionele model van een kerk sluit niet aan bij de beweging. Er is behoefte aan een open en toegankelijk model in tegenstelling tot een gesloten en heilig model.

Afstudeercommissie: Florian Schrage (mentor), Jeroen van Mechelen en Hans Hammink. Toegevoegde leden tbv het examen: Wouter Kroeze en Klaas Kingma.

Tijdstip en locatie
Donderdag 1 februari, aanvang 19:30 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Vrije toegang.

Delen