De Keep an Eye Filmscore Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en gaat naar...

Gepubliceerd op

De Keep an Eye Filmscore Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De award is bedoeld voor de beste componist van één van de eindexamenfilms van Lichting 2018. De jury, bestaande uit Robin Assen (filmcomponist, drummer), Michel Schöpping (sound designer) en Bob Zimmerman (filmcomponist) stond dit jaar voor een veelzijdige opdracht. Is de winnende componist ook de beste filmcomponist, en daarmee direct samenhangend: is de winnende compositie ook de beste filmcompositie? Tevens vroeg de jury zich af of bij deze competitie de beste film ook vanzelfsprekend de beste filmmuziek had opgeleverd. De award wordt uitgereikt aan Tom Schipper met zijn score voor de film The Library of Things. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,- te besteden aan verdere professionele ontwikkeling. 

Uit het juryrapport:

De Nederlandse Filmacademie en het Conservatorium van Amsterdam hadden geregeld dat de vijf deelnemende componisten een persoonlijke presentatie van hun werk konden geven, waardoor wij als jury meer inzicht kregen in hun eigen compositorische, dramaturgische en productionele overwegingen en in hun ervaringen bij het proces van componeren voor film en de positie van de componist binnen een filmproductie.

De kwaliteit van de scores was hoog - dat maakte onze taak ook opwindend. Het aanwijzen van de winnaar heeft een boeiend intern debat opgeleverd, dat uiteindelijk leidde tot unanimiteit.

De winnende componist geeft blijk van een groot compositorisch talent, dat hij effectief weet in te zetten voor een score die duidelijk in dienst staat van de filmvertelling, van het drama. Het productioneel niveau van zijn score is daarbij hoog: hij heeft het aangedurfd zijn compositie volledig zelf te orkestreren en hem uit te laten voeren door een orkest.

De winnende componist heeft ook het geluk gehad dat zijn score leidend heeft kunnen zijn bij de uiteindelijke montage van de film, en dat de film die hij instuurde nadrukkelijk leek te vragen om een epische score in de klassieke betekenis van dat woord. Hij heeft ons daarnaast echter ook laten horen en zien dat hij in staat is om in kleinere details te kunnen denken en te werken.

We hopen van harte dat Tom Schipper in zijn verdere ontwikkeling ook nog aandacht zal willen geven aan soms minder voor de hand liggende compositorische oplossingen. We zullen in de toekomst zeker van hem horen!"

Delen