De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar...

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar de crew van Het Zaad van Karbaat. De jury bestond uit: Ruby Deelen, Stan van Engelen en Barbara Truyen (allen VPRO). De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor maximaal 6 crewleden naar een Europees documentaire festival.

Uit het juryrapport:

"We zijn dit jaar onder de indruk van het bijzonder hoge niveau van deze zes films. Het is een waar feest om je te mogen laven aan al het talent dat de Nederlandse Filmacademie ook dit jaar weer weet voort te brengen.

De zes documentaires – hoe divers en verschillend ze ook zijn in vorm, toon, abstractieniveau en invalshoek – raken aan een groter thema; dat van oorsprong en erfenis. Wie ben je, waar kom je vandaan? Wat voor effect heeft cultuur en afkomst op een mens? Welke invloed heeft de tijdsgeest? Wat geef je door aan volgende generaties, en wat liever niet? Hoe ga je om met verlies? Welke keuzes maak je om te worden of te zijn wie je bent? En hoe autonoom ben je daarin?

We kijken als jury altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht?

Als gezegd, het algehele niveau van de eindexamenproducties vinden we dit jaar hoog, daarom een welgemeend compliment van de jury aan de makers van alle documentaires. Graag willen wij – voor we bekendmaken welke crew de VPRO prijs ontvangt – nog een special mention doen, namelijk voor de film ZELF. De jury was zeer geraakt door deze film, in het bijzonder de prachtige sobere eindscene. Een oprechte film, waarin de makers er goed in geslaagd zijn een complex vraagstuk, in hoeverre beschik je eigenlijk over je eigen lot, op een heldere, krachtige manier over het voetlicht te brengen.

Dan nu de winnende film: de jury heeft dit jaar gekozen voor een film met een nieuwswaardig onderwerp. Maar in plaats van een degelijk journalistiek feitenrelaas, weten de makers het reportageniveau duidelijk te ontstijgen. We zijn onder de indruk van de bijzondere personages, de spannende filmische vormkeuzes die gemaakt zijn, de sterke dramaturgische vertelling, de montage, de muziek en de art-direction. Alles telt op en daardoor gaat de film over veel meer dan het onderwerp in eerste instantie doet beloven….

De meest getalenteerde crew en daarmee de Winnaar van VPRO Documentaire Prijs: Het Zaad van Karbaat."

Delen