Koninklijke onderscheiding voor Frans Weisz (oud-student van de Filmacademie, Lichting 1960)

Gepubliceerd op

Tijdens de Dag voor Pers en Relaties van de Nederlandse Filmacademie werd Frans Weisz bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. 

Frans Weisz hoorde bij de eerste lichting studenten die zestig jaar geleden aan de Nederlandse Filmacademie studeerde. Hij meldde zich in 1958 aan en werd als eerste aangenomen. Sindsdien maakte hij films en series. 

In 2018 kwam zijn film Het Leven is Vurrukkulluk uit met zoon Geza Weisz in de hoofdrol. Daarmee kwam een wens uit, die Weisz samen met Remco Campert, auteur van het boek, had sinds de verschijning van het boek in 1961. In 1966 maakte hij ook op basis van een roman van Campert zijn eerste speelfilm Het gangstermeisje. Daarna volgden nog vele andere films (De Inbreker, Naakt over de schutting, Rooie Sien, Hoogste Tijd, Terug naar Moreelse Park, etc.) met grote Nederlandse acteurs Ko van Dijk, Jeroen Willems, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Willeke van Ammelrooy, Kitty Courbois.

Hij ontving een Gouden Kalf voor Leedvermaak en Bij nader inzien

Delen