Mirte van Laarhoven wint finale van de NLDelta Challenge

Gepubliceerd op

Alumna Mirte van Laarhoven heeft met haar idee 'OnderwaterKabinet' de finale van de NLDelta Challenge Deel de Delta gewonnen. NLDelta gaat het plan samen met haar realiseren. Hiervoor is € 40.000 beschikbaar.

Van Laarhoven bedacht een onderwaterbos, bestaande uit een groep dode bomen die gezamenlijk onder water worden verankerd. Het waterrif dat zo ontstaat vormt een boost voor het onderwaterleven en kan daarnaast als duikbestemming worden gebruikt. Door sedimentafzetting, plantengroei en waterdieren wordt het onderwaterbos door de tijd steeds biodiverser en daarmee ook een steeds boeiender plek voor duikers en snorkelaars. Een NLDelta markeerpunt (lichtbaken) en een onderwatercamera scheppen de mogelijkheid voor recreanten om vanaf de wal mee te kijken naar deze bijzondere, normaal onzichtbare, deltawereld. Van Laarhoven gebruikt voor dit ontwerp een methodiek die niet langer uitgaat van beheersen van natuur maar van ‘go with the flow’, letterlijk, door gebruik te maken van de stromende kracht van de Delta.

Tijdens de finale in Fort Altena Werkendam werden de vier genomineerde ideeën bekend gemaakt. De finalisten mochten hun inzending in een pitch aan de jury kracht bij zetten. De jury was vol lof over de variatie aan creatieve ideeën van de deelnemers en de presentaties van de finalisten. Over het winnende concept zegt de jury: 'Van alle finalisten staat Van Laarhoven met haar idee het meest in de delta. Het is een plan dat de essentie van de delta benadrukt. Met dit idee wordt iets in gang gezet dat op langere termijn bijdraagt aan de biodiversiteit in het NLDeltagebied én een duurzame beleving is.' Van Laarhoven studeerde in juni 2017 af als Landschaparchitect aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.

Delen