Esther Graftdijk wint Van Menschprijs 2018

Foto: Erwin van Amstel

Gepubliceerd op

Esther Graftdijk, afgestudeerd aan de bachelor Cultureel erfgoed, is de winnaar van de PJA van Menschprijs 2018 voor het beste afstudeeronderzoek. Esther krijgt de prijs voor haar onderzoek Tussen Hoop en Sloop! Een kort verhaal.

Voor haar afstudeerwerk bracht Esther de uiteenlopende emoties en belangen in kaart rond een kerk die gesloten moest worden. Zij verwerkte haar bevindingen in een prachtig geschreven verhaal met twee verschillende eindes. Het is aan de lezer om te bepalen welk einde realiteit gaat worden, aldus Esther, die over haar keuze voor de verhaalvorm schrijft: "Een verhaal is een hulpmiddel om toekomstbeelden te visualiseren. De situatie met de kerk zit in een impasse waar de verschillende partijen er maar niet uit lijken te komen. Door deze patstelling komen we niet verder. Daarom is het goed om ook naar de toekomst te kijken. Welke scenario's zijn er en hoe ziet dat eruit?"

Juryrapport
De jury, en tevens lectoren Hester Dibbits en Riemer Knoop, waren getroffen door de oorspronkelijkheid, creativiteit en sensitiviteit die uit het werk spreekt. De scenario-aanpak biedt een belangrijke, innovatieve bijdrage aan de zoektocht van hedendaagse erfgoedprofessionals hoe te opereren in heftige debatten over een concreet erfgoeditem zoals een leegstaande kerk. Het is een zoektocht waar de lectoren samen met docenten, studenten en betrokkenen uit het veld mee bezig zijn, en in die context verbindt dit afstudeerwerk op een inspirerende manier de twee grote projecten van het lectoraat: het emotienetwerk-project en het straatwaarden-project. Als creatief werk, zichtbaar met passie, vanuit een gevoel van maatschappelijke urgentie geschreven, illustreert de publicatie prachtig de positie die de Reinwardt Academie inneemt binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

De jury koos het werk uit een top vier van 32 werkstukken die met een 8 of hoger werden beoordeeld.  De andere drie genomineerden waren: Veerle de Boer met de publicatie Including Queer, Sophie Boven met de publicatie De tegenwoordige tijd in beeld gebracht en Mike van der Steenhoven met zijn Letter of recommendation regarding Catawiki's antiquities policy.

De Pieter Jan Abraham van Menschprijs is vernoemd naar Peter van Mensch en is de opvolger van de Samuel van Quiccheberg prijs die hij, eerder lector van de academie, tijdens zijn periode instelde. De lectoren Hester Dibbits en Riemer Knoop vormen de jury van de prijs. Afstudeerwerk dat in aanmerking komt voor deze aanmoedigingsprijs van de Reinwardt Academie levert een inspirerende bijdrage aan het actuele erfgoeddebat. Daarnaast getuigt het winnend onderzoek van oorspronkelijkheid en heeft de auteur een gepassioneerde en toekomstgerichte blik op het onderwerp.

Delen