In memoriam Joop de Roo (1929-2018)

Joop de Roo (derde van rechts) temidden van studenten op het International Association of Jazz Educators-congres in Atlanta, 1996.

Gepubliceerd op

Met droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Joop de Roo (1929-2018). Joop de Roo is als producent, musicus, programmamaker en adviseur decennialang van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandse jazz.

Na zijn loopbaan bij de omroep trad hij in 1988 als adviseur van de directie in dienst bij het Hilversums Conservatorium, waar zijn vrouw Greetje Kauffeld hoofdvakdocent zang was. In de tien jaar dat hij de functie bekleedde - tot 1998, het jaar waarin het Hilversums Conservatorium fuseerde met het Sweelinck Conservatorium tot het Conservatorium van Amsterdam - slaagde hij erin het Hilversums Conservatorium internationaal op de kaart te zetten. Hij was verantwoordelijk voor het gastdocentenbeleid en organiseerde studiereizen naar de Verenigde Staten waar de studenten workshops en masterclasses volgden bij en concerten bezochten van grote namen uit de jazzgeschiedenis. Vele alumni hebben de start van hun – internationale – carrière aan hem te danken.

Wij wensen zijn vrouw Greetje Kauffeld veel sterkte met dit grote verlies.

Delen