Brug over Bilderdijkgracht krijgt naam Ritsaert ten Catebrug

foto: Reyn van Koolwijk

Gepubliceerd op

De brug in de De Clerqstraat over de Bilderdijkgracht in Amsterdam krijgt officieel de naam Ritsaert ten Catebrug. De brug ligt naast de woonboot waar theatermaker Ritsaert ten Cate de laatste jaren van zijn leven woonde en vlakbij zijn laatste atelier. De vernoeming vindt plaats op woensdag 5 september, precies 10 jaar na zijn overlijden.

Ritsaert ten Cate, kleinzoon van de grote Amsterdamse regisseur/toneelspeler Eduard Verkade, was van groot belang voor het theaterleven in Amsterdam. In 1972 verhuisde hij zijn Mickerytheater, tot dan toe gevestigd in Loenersloot, naar Amsterdam, waar het tot 1991 in het Rozengrachttheater is blijven bestaan. Veel vooraanstaande buitenlandse theatermakers, zoals Robert Wilson en The Wooster Group, kwamen speciaal voor het theater naar Amsterdam.

In 1993 richtte Ritsart ten Cate de post-academische opleiding DasArts op, nu genaamd DAS Theatre, de masteropleiding Theater verbonden aan de Academie voor Theater en Dans.

Ten Cate heeft zo ‘een grote invloed gehad op het culturele klimaat van de stad en op een nieuwe generatie toneelmakers en scenografen’, schreef Annemieke Gerritsma in de vernoemingsaanvraag bij de gemeente. Hij speelde ‘een verbindende rol bij het introduceren van nieuwe theatervormen, het gebruik maken van nieuwe media – toen nog heel ongewoon – en het tot stand brengen van samenwerkingsvormen in nationaal en internationaal verband.

Ten Cate werd eerder al geëerd voor zijn bijzondere belang voor het (Amsterdamse) theaterleven. Hij ontving in 2000 de Frans Banninck Cocq medaille, was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontvanger van de Sphinx Cultuurprijs. Het verzoek tot de brugvernoeming werd gesteund door Pierre Audi, Ivo van Hove, Evelyne Merkx, Sijbolt Noorda, Suzanne Oxenaar, Gerardjan Rijnders, Jan Zoet en Loek Zonneveld.

Je bent van harte welkom op woensdag 5 september om 18:00 uur!

Delen