HALf6 11 September - Paradijsvertraging ontvangt André Veltkamp Beurs & uitreiking Top Naeff Prijs

Gepubliceerd op

Op dinsdag 11 september worden tijdens een speciale editie van HALf6 de André Veltkamp Beurs en de Top Naeff Prijs uitgereikt. De André Veltkamp Beurs gaat naar de Mime Lichting 2018 voor de afstudeervoorstelling Paradijsvertraging. Wie de Top Naeff Prijs wint houden we nog even geheim!

Te gast zijn de oud-winnaars:
Jakop Ahlbom (Top Naeff Prijs in 1998).  Jakop maakt met zijn eigen gezelschap fysiek beeldend theater. Zijn laatste voorstelling Horror toert internationaal en was geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theater Festival 2015. Jakop won voor de voorstelling Lebensraum de VSCD Mimeprijs.
Marijn Graven (André Veltkamp Beurs 2017). Marijn is vorig jaar afgestudeerd. Zij geeft een geheel eigen kleur aan repertoire en put in haar regies uit een rijke bron aan literatuur, repertoire, beeldende kunst, symboliek en uit een spirituele invalshoek.
Dionne Verwey (Top Naeff Prijs in 2012). Dionne Verwey maakt fysiek beeldend theater, met een tragi-komisch smaakje. Als theatermaker houdt ze zich bezig met de zoektocht naar de universele aspecten van de mens. Dionne is genomineerd voor de Colombina (meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) voor haar rol in De Blackout van '77 van Orkater / Sir Duke.

Met onze gasten spreken we over hun carrières na het winnen van de Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs.

U bent van harte welkom vanaf 17:30 bij deze feestelijke editie van HALf6!
Na afloop is er soep en een drankje en aansluitend is voorstelling Paradijsvertraging te zien zijn in de Theaterzaal. Let op: de voorstelling is uitverkocht!

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die vanwege een bijzondere signatuur, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid een tweede leven verdient. Paradijsvertraging verdient een herneming om door een nieuw publiek en het professionele circuit gezien te worden en op tournee te gaan. De André Veltkamp Beurs wordt uitgereikt door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André.

Locatie en tijd
17:30 aanvang HALf6 in de hal van de academie
19:15 aanvang Paradijsvertraging in de grote Theaterzaal, de voorstelling is uitverkocht
atd.ahk.nl/agenda

De jury over Paradijsvertraging
De jury prijst de vitaliteit, diversiteit, kwetsbaarheid en ook kracht van dit collectief. Veelzijdigheid is een understatement voor deze groep performers in optima forma: Sue-Ann Bel, Jasper Koopmans, Hali Neto, Len Pillen, Ivar Schutte, Santino Slootweg, Luuk Weers, Vincent van Woerkom. De Mime Lichting 2018 heeft een ‘koppige mentaliteit, ruggengraat, en een nijdige anarchie’. Want de acht mannen en een vrouw zoeken naar bescherming, maar zijn ook de Paradijsverbouwers in een bunker op Spitsbergen. Paradijsvertraging, in de regie van Ko van den Bosch, werkt als een ijzersterk oerschreeuwritueel als klankkast tegen de huidige tijd. De jury verliet ‘gelukkig’ de zaal en gaat het graag opnieuw zien.

Bekijk hier de trailer van de voorstelling

Over de André Veltkamp Beurs
De beurs is genoemd naar André Veltkamp, directeur van 1997 tot 2010 van de Theaterschool (sinds september 2016 Academie voor Theater en Dans). De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag. De beurs is voor eindvoorstellingen die een leven verdienen na de Academie. Er wordt gekeken naar het makerschap, eigenheid, gedrevenheid en oorspronkelijkheid. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000 en productionele ondersteuning op maat voor de herneming van de voorstelling. De jury van de André Veltkamp Prijs bestaat uit Charlotte Lap, Erik Lint, Laurens Runderkamp, Niko Bovenberg en Annebeth Vlietstra. De André Veltkamp Beurs wordt mede mogelijk gemaakt door het Pisuisse Prijs Fonds.

In 2015 ontving Liliane Brakema als eerste de beurs met de voorstelling De Wilde Eend, die vervolgens door de het Theater Festival werd geselecteerd. Ook de winnende voorstelling in 2016 Cock, Cock: Who’s there!!! van Samira Elagoz van de SNDO en De Louteringsberg van Marijn Graven in 2017 werden succesvol hernomen.

Over de Top Naeff Prijs
De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De prijs is vernoemd naar schrijfster Top Naeff, die onder andere een toonaangevende toneelcritica was. De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van het land. De Top Naeff Prijs wordt uitgereikt dankzij het Top Naeff Prijs Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door het Emma Morel Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van € 1.000. De prijswinnaars worden opgenomen in een select gezelschap van voorgaande winnaars. De eerste prijswinnares was de actrice Sigrid Koetse toen zij afstudeerde in 1955. Na haar is de prijs onder anderen gewonnen door: Peter Oosthoek, Suzanne Kennedy, Boukje Schweigmann, Theun Mosk en Carice van Houten. De prijs werd voor het laatst uitgereikt aan Benno Veenstra. De jury van de Top Naeff Prijs bestaat uit: Bodil de la Parra, Jeroen de Beer en Lois Maat.

De Top Naeff Prijs en de André Veltkamp Beurs worden beheerd door ‘Stichting Fondsen de Theaterschool’.

Delen