De Nederlandse Filmacademie bestaat 60 jaar!

Gepubliceerd op

In oktober 1958 werden in de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam de deuren van de Nederlandse Filmacademie voor het eerst geopend door de heer J.M.L. Peters, de eerste directeur.

Dit jaar bestaat de Nederlandse Filmacademie dus 60 jaar.

Duizenden oud-studenten hebben in het vak emplooi gevonden en hebben het gezicht bepaald van de film en televisie in onze lage landen. Zij hebben ons mooie, ontroerende of eigenzinnige films geschonken, die gebeiteld staan in de geschiedenis van de Nederlandse film en televisie.

In de week van 8 oktober 2018 zijn een aantal feestelijke activiteiten gepland.
Op de vier avonden van maandag 8 oktober tot en met donderdag 11 oktober zijn feestelijke vertoningen gepland van vier eindexamenfilms uit vier verschillende decennia. Deze vertoningen worden vooraf gegaan door een ontvangst van de crew van de betreffende film. Daarna wordt de film vertoond in de bioscoopzaal van de academie, gevolgd door een uitgebreid gesprek met de makers over de film, de Filmacademie en de relatie tussen onderwijs en praktijk. De avond wordt afgesloten met een feestelijke borrel.

De volgende eindexamenfilms staan in de jubileumweek op het programma:

  • maandag 8 oktober: GROETEN UIT ZONNEMAIRE (1972)
  • dinsdag 9 oktober: B121 (1983)
  • woensdag 10 oktober: ALASKA (1989)
  • donderdag 11 oktober: DOEL LEEFT (2006)

De avonden zien er als volgt uit: 

19.30 uur: inloop (Nederlandse Filmacademie)
20.00 uur: vertoning film, met aansluitend Q&A
21.30 uur: afsluitende borrel

Meld je aan voor één of meerdere avonden via deze link

Reünie-feest
Op vrijdag 12 oktober sluiten we de week af met een groots reünie-feest in de Balie te Amsterdam. Alle alumni, studenten en (oud)medewerkers van de Filmacademie zijn hiervoor uitgenodigd. Mocht je geen bericht hebben ontvangen, stuur ons dan een e-mail. (ernie.tee @ahk.nl)

Delen