Ernst Meisner benoemd tot interim artistiek leider van de Nationale Balletacademie, René Vlemmix zakelijk leider

Ernst Meisner, photography: Sebastien Galtier

Gepubliceerd op

De directie van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Ernst Meisner benoemd tot artistiek leider (ad interim) van de Nationale Balletacademie (NBA). Samen met zakelijk leider René Vlemmix zal Ernst Meisner vanaf eind september 2018 leiding geven aan de Nationale Balletacademie, die als enige opleiding in Nederland verbonden is aan Het Nationale Ballet.

Ernst Meisner is artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet en choreograaf. Hij zal zijn nieuwe functie van artistiek leider van de Nationale Balletacademie combineren met zijn huidige functie als artistiek coördinator van de Junior Company. Ernst is zelf opgeleid aan de Nationale Balletacademie, hij danste bij The Royal Ballet en Het Nationale Ballet. Hij creëerde diverse werken voor Het Nationale Ballet, waaronder Saltarello (2012), And after we were (2011), Het Nationale Canta Ballet (2012), Axiom of Choice (2014), In Transit (2017), Impermanence (2018) en de kinderproductie De kleine grote kist (2011). Voor de Junior Company choreografeerde hij Embers (2013), No Time Before Time (2016) en Revelry (2017). Met Marco Gerris, artistiek leider van ISH, maakte hij de veelgeprezen ‘hiphop meets ballet’-producties Narnia: de Leeuw, de Heks en de Kleerkast (2014) en GRIMM (2018). Voorts maakte Meisner ook choreografieën voor New York Choreographic Institute (onderdeel van New York City Ballet), The Royal Ballet New Works Program, English National Ballet School, DanceEast en Encore Dance Company.
Ernst was eerder ook gastdocent bij onder andere de English National Ballet School, de Summer Schools van The Royal Ballet School, Korean Youth Ballet Stars en de Youth American Grand Prix.

René Vlemmix werkt sinds drie jaar als zelfstandig (interim) manager en adviseur binnen de podiumkunsten. Hij was algemeen directeur van Springdance, festival voor hedendaagse dans in Utrecht. In die rol was hij mede-initiator van de oprichting van SPRING International Performing Arts Festival, waar hij tot 2015 zakelijk directeur was. Daarvoor werkte hij 13 jaar bij het Nederlands Dans Theater (NDT) en was verantwoordelijk voor alle internationale activiteiten van het NDT.

Intensieve samenwerking met Junior company en Het Nationale Ballet

Met de komst van Ernst Meisner intensiveert de Nationale Balletacademie de samenwerking met de Junior Company. In samenwerking met Het National Ballet heeft de Nationale Balletacademie in 2013 dit gezelschap speciaal opgericht als springplank voor getalenteerde afstuderende en afgestudeerde dansers. De relatie tussen de twee partners zal worden voortgezet en uitgebouwd.
Ook de jonge dansers van de Nationale Balletacademie treden op bij Het Nationale Ballet in grote producties zoals Het Zwanenmeer,Sleeping Beauty,De Notenkraker, Don Quichot en Romeo en Julia. Zij kunnen zo al vanaf zeer jonge leeftijd de nodige toneelervaring opdoen op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet.

René Vlemmix

Delen