"Verzet en verandering zijn vandaag meer nodig dan ooit"

Flohio tijdens Progress Bar in Paradiso, Amsterdam. Foto: Pieter Kers

Gepubliceerd op

Het is een tijd van nieuwe ontwikkelingen binnen DAS Graduate School. De master DAS Creative Producing - Entrepreneurship in the Arts is na enkele jaren voorbereiding van start gegaan. Het is de eerste opleiding voor creative producers in Nederland.

De term creative producer is overgewaaid uit Engeland en Amerika, waar ze de persoon is die tussen kunstenaars, financiers en publiek beweegt. Op een vernieuwende, duurzame en inclusieve manier verbindt hij alle partijen met elkaar. Met een uitgesproken visie op ontwikkelingen in de wereld en de kunsten realiseren creative producers een grote verscheidenheid aan vaak radicale kunstprojecten met een maatschappelijke urgentie.

“Verzet en verandering vindt vaak plaats in de kunst,” zei schrijver Ursula K. Le Guin ooit. Verzet en verandering zijn vandaag meer nodig dan ooit. Het maken van kunst is in toenemende mate precair en complex geworden. Er is een grote behoefte aan nieuwe manieren van werken waarin we een duurzame verbinding kunnen aangaan met meerdere disciplines en deelnemers, of ze nou maker, bezoeker of subsidiënt zijn. Dit is waarom de  opleiding DAS Creative Producing bestaat.

Juha van ’t Zelfde, Faculty member DAS Creative Producing: "We zijn enorm trots dat we van start zijn gegaan. We willen de eerste lichting studenten bedanken voor hun deelname, en ze veel geluk en plezier wensen de komende jaren. We kijken ernaar uit alle andere studenten, collega's en overige geïnteresseerden te mogen ontvangen bij onze openbare programmaserie Producing the Future de komende maanden."

Producing the Future
De nieuwe master DAS Creative Producing leidt kritische makers die met hun werk middenin de wereld willen staan. Als onderdeel van het programma nodigen we iedere maand rolmodellen uit verschillende disciplines (theater, film, muziek, etc.) uit voor een openhartige lezing.

De eerste gast was Cees Debets, directeur theater van Het Nationale Theater in Den Haag. Debets had als gast acteur Vanja Rukavina uitgenodigd, winnaar van de Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol in The Nation van Het Nationale Theater.

De volgende lezingen zijn:
28 oktober: Shamira Raphaëla - Film
25 november: Alex van Stipriaan - Beeldende kunst
16 december: Kevin de Radamie - Muziek

Meer info binnenkort op www.dascreativeproducing.nl en de DAS Creative Producing Facebook pagina.

Delen