Voormalig adjunct-directeur/hoofd Jazz en Pop Ruud van Dijk overleden

Gepubliceerd op

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Ruud van Dijk. Ruud is als adjunct-directeur en hoofd Jazz en Pop voor het Conservatorium van Amsterdam van onschatbaar belang geweest. Decennialang drukte hij een belangrijk stempel op ons instituut. Met zijn heldere visie en vanuit een enorme betrokkenheid heeft hij niet alleen de jazzopleiding ontwikkeld tot een van de meest gerenommeerde ter wereld, maar ook de Nederlandse jazz internationaal op de kaart gezet.

 

Al vrij snel na de oprichting van de afdeling Lichte Muziek van het Hilversums Conservatorium in de jaren tachtig, raakte Ruud verbonden aan dit instituut als docent algemene theoretische vakken. Ruud speelde een cruciale rol tijdens de fusie van het Hilversums Conservatorium met het Sweelinck Conservatorium, waarna beide instituten samengingen onder de naam Conservatorium van Amsterdam. In 1998 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en hoofd Jazz. Door hem raakte de jazzopleiding snel verankerd binnen het instituut en behield de afdeling toch een markant eigen gezicht.

 

Onder zijn bezielende leiding groeide de afdeling uit tot een van de meest toonaangevende jazzinstituten ter wereld, waar vele grote namen werden opgeleid. Hij was de motor achter het Artist-in-Residence-programma, waarin jazzgrootheden van internationale faam hun expertise delen met onze studenten, en de instigator van partnerschappen met enkele van de meest prestigieuze muziekvakopleidingen ter wereld, zoals de Manhattan School of Music, de Juilliard School of Music and Dance, het New England Conservatory en het Boyer College of Music and Dance van Temple University. Ook ontwikkelde hij het E.U.J.A.M, een gezamenlijk masterprogramma tussen de conservatoria van Amsterdam, Parijs, Trondheim, Berlijn en Kopenhagen.

Hij zette voor jonge jazztalenten van 12-18 jaar het Junior Jazz College op. In 2003 nam hij het voortouw in de oprichting van de popafdeling aan het Conservatorium van Amsterdam.

Tot aan zijn pensionering in 2017 heeft Ruud zich onvermoeibaar ingezet voor de hoge kwaliteit van het onderwijs en het conservatorium als geheel.

 

Het afscheid van Ruud vindt plaats in besloten kring.

 

Wij wensen een ieder veel sterkte met dit grote verlies.

 

Namens de directie,

 

Janneke van der Wijk

directeur

 

Op verzoek van de familie verspreiden wij dit bericht niet via de sociale media.

 

 

Delen