Zwaan voor Guido Dutihl en De Châtel Award voor Florentina Holzinger

Guido Dutilh

Gepubliceerd op

Danser Guido Dutilh, oud-student Nationale Balletacademie, heeft de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2018’ ontvangen. De eerste De Châtel Award voor jonge, eigenzinnige dansmakers is uitgereikt aan Florentina Holzinger, afgestudeerd in 2011 aan de SNDO.

De Nederlandse dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden op 11 oktober uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.
Guido Dutilh wint de prijs voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2, dat de jury een ‘parel’ noemt. Dutilh weet volgens de jury ‘met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren’ en ‘krijgt en neemt in de choreografie alle ruimte om zijn technische excellentie én zijn virtuositeit te tonen’.

De 75-jarige Krisztina de Châtel reikte de prijs uit aan de Oostenrijkse Florentina Holzinger (Wenen, 1986) uit voor de voorstelling Apollon, waarin vijf naakte danseressen met side show-achtige acts een serieus, maar onweerstaanbaar geestig post-feministisch statement à la Pussy Riot afgeven.

De Châtel is onder de indruk van Holzingers gedrevenheid en betreurt het dat weinig theaters het aandurven een dergelijke voorstelling te programmeren. 'Dat is voor mij een extra reden om Florentina Holzinger deze prijs toe te kennen.' Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden, te verdelen tussen de winnares en een door haar gekozen decorontwerper/beeldend kunstenaar.

Apollo - Florentina Holzinger

Delen