Museomix 2018: museumprofessionals, designers en hackers

Gepubliceerd op

Het is 9 november vroeg in de ochtend wanneer Anouk en Daan hun koffers van de band trekken. Ze zijn geland in Zagreb. Daan vraagt zich af of het wel haalbaar is, in één weekend een werkende museuminstallatie maken en deze uitproberen op de bezoekers. ‘We gaan ervoor’, zegt Anouk tegen haar studiegenoot. Die kijkt haar aan. Hij knikt. 

Reinwardt-studenten Daan Knijnenburg en Anouk Toubi namen begin november deel aan de internationale hackathon Museomix in het Nikola Tesla Museum in Zagreb. Hier moesten zij gedurende een weekend een werkende museuminstallatie ontwikkelen en uitproberen op bezoekers. Het evenement vond plaats in 14 verschillende musea tegelijk.


Anouk vertelt: ‘Ons team bestond uit mensen van verschillende nationaliteiten en expertises. Samen bedachten we een interactief concept getiteld Machine Match. Hiermee wilden we museumbezoekers meer context bieden en een deel van de collectie tot leven brengen.’ Naast een aantal motoren in het museum installeerde het team zogeheten match stations. Hier konden bezoekers een miniatuurobject aan een bepaalde motor linken. Was de match juist? Dan activeerden zij videocontent waarin zij de motor in gebruik zagen.

People make museums
Daan: ‘Het was een ontzettend inspirerende ervaring waarin wij de kans kregen om met erfgoed bezig te zijn op een multidisciplinair niveau. Museumprofessionals, designers en hackers kwamen samen om van elkaar te leren en met elkaar te maken. Het evenement toonde aan hoe belangrijk het is om creativiteit te stimuleren en samen te werken. Om verder te komen met je prototype moest je telkens op zoek naar de persoon met de juiste kennis en vaardigheden. De slogan van Museomix is dan ook zeer passend: People make museums.’

Check hier de take-over op het instagram-account @reinwardtacademie

Delen