Nieuwsflits uit het archief van onze academie: affiche 'Het vuil de stad en de dood'

Affiche 'Het vuil de stad en de dood'

Gepubliceerd op

Sinds 2017 is Luuk Menting, archivaris, bezig om het archief van onze academie te ordenen en om te pakken. Het gaat hierbij om de Archiefbescheiden Vereniging Theaterschool (periode 1950 – 1988) Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten( AHK) Faculteit Theater: Theaterschool (periode 1988-2000).

Ons archief bevat onder meer archiefbescheiden van de organisatie(s) op hoofdlijnen; Stichting Studiefonds; Hanny Veldkampfonds; Top Naeff-prijs, archiefbescheiden van theateropleidingen (Toneelschool, Kleinkunstakademie, Regie-opleiding, Mime-opleiding, Objekttheater, Docent Theater) scripties en studentendossiers; krantenknipsels; fotoalbums; affiches en flyers interne en externe producties.

We vinden het belangrijk dat wat in de loop der jaren hier op school gebeurt, te bewaren en zo ons verleden ook in de toekomst toegankelijk te houden. Luuk heeft al heel wat nietjes en kopietjes door zijn handen laten gaan en nu zijn we zover dat we regelmatig met jullie zullen delen wat we aantreffen in dit oude archief.

Zo kwam onlangs het affiche 'Het vuil de stad en de dood' uit een doos tevoorschijn:

Het is het affiche voor Johan Doesburgs afstudeerregie van Fassbinders Het vuil, de stad en de dood, in 1987. De première werd echter verhinderd door een groep mensen die zegt te spreken namens 'de joodse gemeenschap'. Ook demonstranten hielden de opvoering in Rotterdam tegen. De voorstelling ging niet door. Maandenlang werden de krantenkolommen, de tv- en radioprogramma's beheerst door wat de Fassbinder-affaire is gaan heten. De voorstelling kent uiteindelijk slechts één -besloten- uitvoering. De hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, noemde het "het zwaarste antisemitische incident" in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

In 2002 ensceneert Johan Doesburg, mede-artistiek leider van Het Nationale Toneel sinds 1994, alsnog Het vuil, de stad en de dood. Er is geen commotie, sterker nog, recensenten vinden het een interessante doch ietwat brave uitvoering, en absoluut niet antisemitisch.

Heb je vragen? Neem contact op met: luuk.menting@ahk.nl en marina.moolhuijzen@ahk.nl


bron: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Tijdlijn_Theater:1987_(1)



Luuk Menting aan het werk

Delen