SISTERS en The Soul of the City winnen AHK Eindwerkprijs 2018

De genomineerden voor de Eindwerkprijs samen met de jury en collegevoorzitter Bert Verveld. Vierde van rechts winnares bachelor- en publieksprijs Daphne Lucker, tweede van rechts winnaar masterprijs Bengin Dawod Abdullah. Fotografie: Erwin van Amstel

Gepubliceerd op

Op maandag 26 november zijn de AHK Eindwerkprijzen voor de beste afstudeerprojecten in 2018 uitgereikt. De prijs in de categorie Bachelor is dit jaar gewonnen door Daphne Lucker (bachelor Regie Fictie) met haar afstudeerfilm SISTERS. Daphne won met haar film eveneens de publieksprijs. De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Bengin Dawod Abdullah (master Stedenbouw) voor zijn project The Soul of the City.

De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van €3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs. Drie bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2018, afkomstig van verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

Winnend bachelorproject SISTERS
Daphne Lucker studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie met haar dansfilm SISTERS. De film vertelt een emotioneel verhaal over drie zussen die opgroeien in verwaarlozing. SISTERS is een interdisciplinair onderzoek waarin dans, film en muziek samensmelten tot één geheel, en waarin dans de visuele dialoog tussen de personages vormt.

Uit het juryrapport: ‘Daphne Lucker levert een grootse prestatie door een wat abstractere kunstvorm als moderne dans als uitgangspunt te nemen en het publiek daar volledig in mee te slepen. Tegelijkertijd vertelt ze een belangwekkend verhaal dat de kijker bij de keel grijpt. De prachtige belichting en technische kwaliteit dragen bij aan een film die op alle fronten - techniek, creativiteit, esthetiek en narratief - volledig overtuigt en en passant het genre dansfilm een nieuwe impuls geeft.’

SISTERS won tevens de publieksprijs, met 28% van de 1579 stemmen. De prijs was dit keer een drone met ingebouwde camera.

Winnend masterproject The Soul of the City
Bengin Dawod Abdullah studeerde dit jaar af aan de master Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst. Bengin stelt zich in zijn project The Soul of the City de vraag welke verantwoordelijkheid hij op zich moet nemen om zijn thuisland Syrië weer te herbouwen. Dit leidde tot een onderzoek naar de wederopbouw van Aleppo, vanuit de overtuiging dat de stad herbouwd moet worden op een manier die rekening houdt met de bewoners. Bengin: ‘Wederopbouw is geen kwestie van stenen stapelen, er is meer nodig voor de ziel van een stad.’

De jury prees de vernieuwingsdrang, urgentie en complexiteit die uit het werk spreekt. Uit het juryrapport: ‘Bengin snijdt op onsentimentele wijze een zeer actueel en relevant onderwerp aan voor huidige of voormalige oorlogsplekken. Dat hij daarbij vertrekt vanuit de kracht van de mensen die er moeten wonen en in zijn ontwerp alle niveaus van de stad meeneemt, maakt dit project ambitieus en tegelijkertijd realistisch en overtuigend. Een project waarvan je hoopt dat het werkelijkheid wordt.’

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 26 november in de Nederlandse Filmacademie. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Dominique Vleeshouwers (co-founder & director Combined Creatives en winnaar Eindwerkprijs 2013), Aaltje van Zweden (oprichter en bestuurslid Papageno Foundation) en Edwin van Huis (directeur Naturalis, tevens lid Raad van Toezicht AHK).

Meer informatie over de AHK Eindwerkprijs

Bekijk de film SISTERS op de website van de NPO

Delen