Andreas-penning voor Willem Brons

Foto Piet Molenaar

Gepubliceerd op

Willem Brons is op 16 december jl. onderscheiden met de Andreas-penning van de stad Amsterdam. Na afloop van zijn recital in de Kleine zaal van het Concertgebouw ontving hij de penning uit handen van de loco-burgemeester en wethouder Kunst & Cultuur Touria Meliani.
De Andreaspenning, een onderscheiding van de gemeente Amsterdam, wordt uitgereikt aan personen die voor de stad prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek, economie, media, onderwijs of musea.

Op 9 oktober jl. nam Willem Brons als geliefd en begenadigd docent afscheid van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij sinds 1968 piano, kamermuziek en liedbegeleiding doceerde. Bijna vijftig jaar lang leidde hij met verve en een groot pedagogisch talent verschillende generaties pianisten op. Daarnaast gaf hij vele masterclasses en nam hij plaats in jury's van belangrijke internationale pianoconcoursen. Hij is daarmee van onschatbare waarde geweest voor de pianomuziek in het algemeen en het Conservatorium van Amsterdam in het bijzonder.

De éminence grise van de Nederlandse pianisten treedt nog steeds veelvuldig op. Hij is een belangrijk vertolker van de muziek van Bach, Beethoven en Schubert, al is zijn repertoire daartoe nooit beperkt gebleven. Ook is hij ambassadeur van het historisch instrument. Naast talrijke recitals heeft hij opgetreden met vele beroemde orkesten en samengewerkt met grote dirigenten in binnen- en buitenland.

Delen