Expositie Studio Zeewier in Architectuurcentrum Amsterdam

Gepubliceerd op

Op vrijdagmiddag 11 januari om 17:00 opent de expositie ‘Studio Zeewier – scenario’s voor de architectuur’ in Architectuurcentrum Amsterdam. Baukje Trenning, docent aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, toont het resultaat van het onderzoek van twintig studenten die de afgelopen twee jaar het vak Materialisatie bij haar gevolgd hebben. In de mini-expositie kun je zelf samples ruiken en voelen en leer je meer over het maakproces en de toepassing ervan in de architectuur.

Zeewier is vaker als bouwmateriaal gebruikt. Bijvoorbeeld in de traditionele huisjes op het Deense eiland Læsø waar – bij gebrek aan andere grondstoffen – daken met lokaal gewonnen zeegras werden bedekt. Ook zijn wieren wel als isolatiemateriaal in de holle ruimtes van muren en daken aangebracht.

Dergelijke voorbeelden liggen ten grondslag aan het doorlopend onderzoeksproject van Baukje Trenning en haar studenten. Via literatuurstudie en met behulp van experimenten hebben zij twee semesters lang het potentieel van de groene Noordzee-variëteit verkend: het knotswier. Is deze grondstof toepasbaar in de architectuur van morgen, en welke kennis is er nodig om het te kunnen benutten in een duurzaam, circulair bouwproces?

Naast de vide expo van Baukje Trenning opent vrijdagmiddag 11 januari ook de expositie Collective Comeback in het Architectuurcentrum Amsterdam. Met maquettes, tekeningen, foto’s en films van iconische gebouwen, spiegelt deze expositie de collectieve architectuur van toen aan die van nu.

Expositie
De expositie ‘Studio Zeewier – scenario’s voor de architectuur’ is te zien van 11 januari 2019 t/m 21 februari 2019 in Architectuurcentrum Amsterdam (Prins Hendrikkade 600). Dinsdag t/m zondag, 13.00 – 17.00 uur, gratis entree.

Delen