Leerlingen en studenten in producties Het Nationale Ballet

Cinderella, foto: Angela Sterling

Gepubliceerd op

De afgelopen maanden dansten leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie mee in twee producties van Het Nationale Ballet: La Dame aux Camélias en Giselle. Deze maand is een aantal van de jongste leerlingen van de school te zien in de feestelijke decemberproductie van het gezelschap: Cinderella, waarvoor choreograaf Christopher Wheeldon in 2013 werd onderscheiden met de Benois de la Danse, ook wel ‘de Oscar van de dans’ genoemd. De kinderen vertolken de rollen van de jonge Cinderella, de jonge Prins en de vriend van de Prins.

NBA2-leerlingen Kseniia Lavryshko, Lara-Marie Baldrey, Yasemin Chow en Evita Fijnaut vertolken bij toerbeurt de rol van de jonge Cinderella. Hun klasgenoten Tijmen van der Plas, Stef van der Zanden en Mats Posthumus zijn gecast voor de rol van de jonge Prins en Daniel van den Doel, Mats Posthumus en Roemer Vonk (ook allen uit NBA2) dansen om beurten de rol van de vriend van de jonge Prins. Wheeldons Cinderella is nog t/m 1 januari te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

La Dame aux Camélias

In oktober/november danste Het Nationale Ballet in Amsterdam dertien voorstellingen van John Neumeiers La Dame aux Camélias, dat opnieuw – net als bij de Nederlandse premièreserie in 2015 – avond aan avond op staande ovaties kon rekenen. Bachelor-studenten Ruben Genet, Gene Goodman, Mischa Goodman, Guus Hak, Yuta Irakura en Philippe Magdelijns traden in de productie op als veilingmedewerkers.

Giselle
Direct na de voorstellingen van La Dame aux Camélias ging Het Nationale Ballet op een intensieve tournee door Nederland met Giselle, in de alom lovend ontvangen versie van Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante. Veertien vrouwelijke studenten uit NBA7, Bachelor 1 en Bachelor 2 dansten in de productie mee als boerenmeisje, lid van de jachtstoet en, in de tweede akte, als wili. Daarnaast maakten ook vier jongens uit Bachelor 2 en 3 deel uit van de jachtstoet.

La Dame aux Camélias, photo: Marc Haegeman

Delen