DAS Research & Mime Opleiding presenteren: Decroux Café, 15, 16 en 18 januari 2019

Gepubliceerd op

Op 15, 16 en 18 januari om 18.00 presenteren DAS Research en de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en DANS: 'Decroux Café - Cafégesprekken over belichaamde kennis'
Locatie: Tiptop Theater / ATD studio, in het gebouw van de academie aan de Jodenbreestraat 3, Amsterdam.


Mimespelers, acteurs, performers, dansers zijn bij uitstek gewend om te werken met belichaamde kennis: kennis die niet persé rationeel of gearticuleerd is, maar fysiek: het lichaam weet hoe het moet handelen. De ATD staat sinds de oprichting in 1968 bol van zulke belichaamde kennis: over spierspanning, over ademhaling, ritme, over in het hier en nu aanwezig zijn, over transparantie, over ruimte zichtbaar maken, over op locatie, over beeld en compositie… Deze voor de podiumkunsten specifieke vormen van belichaamde kennis blijven vaak ongearticuleerd, en zijn soms ook lastig te articuleren. Hoe leg je uit wat transparantie is, of in het moment zijn? Toch is juist deze fysieke kennis fundamenteel voor het ambacht van de danser, speler, mimer, performer. Hoe kun je woorden geven aan belichaamde kennis? Hoe kun je belichaamde kennis overdragen tussen verschillende generaties, en ter discussie stellen?

In het Decroux Café || 15, 16 en 18 januari 2019 om 18.00 is iedere avond een mimespeler op respectabele leeftijd te gast: Geraldine Brans, Luc Boyer en Frits Vogels. Zij zijn alledrie ex-leerling van Etienne Decroux, die vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw in Parijs en New York de mime corporel ontwikkelde. Mime corporel is de fysieke basis trainingsmethode van de huidige mime opleiding (ontwikkeld in dezelfde tijd als bijvoorbeeld Brechts theorie voor acteurs, Grahams techniek voor moderne dans). In het Decroux Café gaan Brans, Boyer en Vogels in gesprek met docent en onderzoeker Marijn de Langen over hun belichaamde kennis, over mime corporel, over beperkingen en mogelijkheden van deze fysieke techniek, over ouder worden, over het overdragen van kennis aan volgende generaties. Iedere avond is ook een jongere speler/maker/docent te gast om te reageren op het gesprek. Verder is er het spel Lost in translation onder leiding van Fleur van den Berg, waarbij een (Franstalig) tekstfragment van Decroux uit zijn sleuteltekst Paroles sur le mime (Gallimard, 1963) ter vertaling voorgelegd wordt aan gasten en publiek.

Wees welkom!  Graag reserveren, email m.delangen@ahk.nl

Programma Decroux Café || 15, 16 en 18 januari 2019


Dinsdag 15 januari  ||18.00 Decroux Café #1

*Welkom en introductie van het onderzoeksdomein Andere Narratieven
*Geraldine Brans in gesprek met Marijn de Langen over haar tijd bij Etienne Decroux (1974)
*Respondent: Fabian Santarciel de la Quintana
*Lost in translation met Fleur van den Berg

Woensdag 16 januari || 18.00 Decroux Café # 2
(NB. Niet in tiptop maar in ATD studio, n.n.b.)
*Frits Vogels in gesprek met Marijn de Langen over zijn tijd bij Etienne Decroux (1957).
*Respondent: Floor van Leeuwen
*Lost in translation met Fleur van den Berg.

Vrijdag 18 januari ||17.00: Presentatie van studenten Mime 3: Decroux monologues
Studenten van Mime 3 hebben in deze week samen met Marijn de Langen en Fleur van den Berg gewerkt met teksten uit Words on Mime (Paroles sur le mime, 1963), ze performen teksten en fysiek materiaal dat voortkwam uit de teksten.

Vrijdag 18 januari ||18.00: Decroux Café # 3

*Luc Boyer in gesprek met Marijn de Langen over zijn tijd bij Decroux (1965-1967)
*Respondent: Fleur van den Berg
*Lost in translation met Fleur van den Berg

lees meer over het project en de bio’s van de gasten en sprekers

Delen