Jetse Batelaan, afgestudeerd aan de Regie Opleiding, gelauwerd met de Zilveren Leeuw voor Theater 2019

Foto: Phile Deprez

Gepubliceerd op

De Biënnale van Venetië reikt de Zilveren Leeuw voor theater uit aan auteur-regisseur Jetse Batelaan, in 2003 afgestudeerd aan de Regie Opleiding. Hij is de eerste Nederlander die deze internationale prijs voor jong podiumkunsttalent wint.

Jetse Batelaan is volgens de jury ‘internationaal gevestigd als een unieke en innovatieve kunstenaar, met een sterke en herkenbare, zeer persoonlijke benadering van theater’. Met zijn krachtig visuele werk weet hij ‘een soort magie op het toneel te creëren die zelfs de meest sceptische toeschouwers verleidt en dankzij zijn meesterlijke gebruik van theatrale conventies slaagt hij erin mensen van alle leeftijden te betrekken’.

Batelaan is momenteel artistiek leider van Theater Artemis, daarvoor regisseerde hij bij  Theatergroep Max, Bambie en het voormalige Ro Theater. Onder meer Het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen hebben zijn theatervoorstellingen gepresenteerd.

Deze zomer wordt Batelaans regie Het Verhaal van het Verhaal de openingsvoorstelling van het 47ste International Theatre Festival van Venetië.  Daarnaast maakt zijn festivalhit Oorlog deel uit van het programma dat wordt gepresenteerd in Venetiës oudste (1622) en meest prestigieuze Goldoni Theatre.
 

Gesprekken met makers: Jetse Batelaan
In oktober 2019 verscheen het boek 'Dit boekje was er bijna niet geweest - Gesprekken met makers: Jetse Batelaan’. Gesprekken met Makers is een samenwerking tussen DAS Research, het lectoraat van de Academie voor Theater en Dans en De Nieuwe Toneelbibliotheek. 

Delen