Pieter Wispelwey hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam

Gepubliceerd op

Met grote trots verwelkomt het Conservatorium van Amsterdam Pieter Wispelwey als hoofdvakdocent cello. Het CvA is zeer verheugd dat een van ‘s werelds topcellisten de cellovakgroep komt versterken. Okke Westdorp, adjunct-directeur en hoofd Klassiek: ‘Met Pieter Wispelwey halen we een van de bekendste Nederlandse cellisten in huis en een oud-student van het CvA bovendien. Pieter beweegt zich als solist internationaal op het allerhoogste niveau en de vakgroep cello is zeer verheugd om met hem te gaan samenwerken.’

Pieter Wispelwey is evenzeer thuis op de moderne cello als op de barokcello, met een repertoire dat uiteenloopt van J.S. Bach tot Schnittke, Elliott Carter en speciaal voor hem geschreven composities. Hij studeerde bij Dicky Boeke and Anner Bijlsma in Amsterdam, bij Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittannië. 

Pieter Wispelwey soleerde bij de meest vooraanstaande orkesten ter wereld, onder leiding van de grote maestro’s van deze tijd. Maar ook met zijn recitals heeft hij wereldwijd naam gemaakt als charismatisch artiest. Zijn uitvoeringen van de complete cellosuites van J.S. Bach op één avond hebben grote lof geoogst in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. Zijn discografie omvat meer dan zestig titels, waarvan vele bekroond zijn met belangrijke internationale prijzen. Van de belangrijkste werken van Bach, Beethoven, Schubert, Britten, Kodály, Dvorák en Tsjaikovsky maakte hij meerdere opnamen. 

Delen