African Realities - serie lezingen over Afrika en architectuur

Gepubliceerd op

Van 6 februari tot en met 22 mei zal op de Academie van Bouwkunst en in Pakhuis de Zwijger de lezingenreeks C4C6 plaatsvinden met als titel 'African Realities'. Remco Rolvink (stedenbouwkundige en bestuurslid van DASUDA) en Pierre Maas (architect/partner bij Rothuizen Architecten en expert op het gebied van monumentaal cultureel erfgoed in Afrika) hebben een lezingenreeks samengesteld, die een eerste introductie zal zijn op het gebied van landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur in al zijn diversiteit, voor de studenten van de Academie.

Afrika, een gigantisch werelddeel met vierenvijftig onafhankelijke landen. Vaak in het nieuws en daarom soms dichtbij, maar in onze beleving net zo vaak ver weg.

Afrika heeft een rijke geschiedenis met een grote diversiteit aan culturen en een totaal ander klimaat en landschap dan waar wij aan gewend zijn. Sommige landen zijn heel groot. Algerije en de Democratische Republiek Congo, bijvoorbeeld, zijn bijna vier keer zo groot als Frankrijk. Alleen al in Mali worden meer dan dertig verschillende talen gesproken, soms zo verschillend als, bijvoorbeeld, Nederlands en Fins. Regenwouden, steppen en woestijnen zijn doorvlochten met snelgroeiende agglomeraties.

Afrika groeit hard. Allereerst op demografisch vlak. Binnen één generatie zal de bevolking van het continent verdubbelen. Dit zal zowel op het platteland als in de stad gebeuren. Daar bovenop komt dat mensen in Afrika naar mogelijkheden zoeken om een beter inkomen te vergaren. Ondanks de positie van het continent binnen de wereldlijke economische groei op macroniveau hebben veel regio's een werkloosheidpercentage tot wel 80%. De kwaliteit van leven, onderwijs, recreatie en reizen loopt ver achter. Bovendien is het werelddeel nu ook tot aandachtsgebied geworden van een aantal grootmachten. Vooral de invloed van China is erg aanwezig en complex.

Al deze ontwikkelingen hebben een belangrijke invloed op landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Reden genoeg voor de Academie van Bouwkunst Amsterdam om hier aandacht aan te besteden. Remco Rolvink en Pierre Maas hebben een lezingenreeks samengesteld, die een eerste introductie zal zijn op het gebied van landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur in al zijn diversiteit, voor de studenten van de Academie. Het zal een reis zijn door vele landen. De lezingenreeks daagt ons uit te reflecteren op ons beroep en de rol die voor ons is weggelegd in Afrika. De onderwerpen zijn divers, zullen vaak verbazen en soms confronteren. In ieder geval zullen ze voor de studenten een uitdaging vormen om een standpunt te bepalen.

De C4C6-lezingen zijn verplicht voor alle masterstudenten van het 2de en 3de jaar van de Academie van Bouwkunst. Alle lezingen vinden plaats in de Hoge Zaal op de Academie van Bouwkunst, met uitzondering van de lezingen op 1 mei en 8 mei. Deze vinden plaats in Pakhuis de Zwijger en zijn ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden.

Alle lezingen (in het Engels)

6/2     There are no Cities in Africa
•    Wouter van Beek – Broad introduction in the cultures
•    Tanzania Transit – Documentary by Jeroen van Velsen

13/2    Monuments of Cultures
•    Antoni Folkers – Taking care of Stone Town, Zanzibar
•    Pierre Maas – Vernicular architecture of Djenne, Mali

20/2    Resilient Systems
•    Oana Baloi – Sustainable interventions in Kigali, Rwanda
•    Ties van der Hoeven – Watershed of Rift Valley, Kenya
•    Remco Rolvink – Floods in Msimbazi River Dar es Salaam, Tanzania

27/2    Economy of Scales

•    Panel with Koen van Baekel, Benan Berhan and Daan Roggeveen

6/3    Modernism in Africa
•    Ola Uduku – Examples of modernist architecture and its influence on nowadays architecture in various African Cities

13/3    African New Town
•    Rachel Keeton – Principles and typologies
•    Michelle Provoost – History and development

20/3    Materials
•    Panel with Jurriaan van Stigt, Belinda van Buiten, Robert van Kats and Pierre Maas

3/4     African Streetscape
•    Amanda Ngabirano – Planning Kampala City, mobility in the city centre

10/4    Agro Revolution
•    René van Veenhuizen – The need for urban agriculture solutions
•    Caroline Warmerdam – New food production systems

24/4    African Architect in the World
•    Tbc

1/5    Housing for Millions
•    Michael Uwemedimo – Port Harcourt and the Human City Project

8/5    Urbanisms’ New Future
•    Olalekan Jeyifous – Future cityscapes

15/5    Dutch Architect in Africa

•    Robert van Kats – From Holland to Africa

22/5    Studying Built Environment in Africa
•    Pecha Kucha and video presentations by graduates and students of their projects in, for and from African Cities

Delen